- DEN MENTALE VERDEN
-
FYSISK TRÆNING
- FYSISK TRÆNING
- UDSTRÆKNING
- KONDITION
Udstrækning
En smidig krop har mange fordele for rytteren
- Bedre bevægelighed
- Nedsætter risikoen for at rytteren skal kompensere
- Nedsætter risikoen for at ponyen/hesten skal kompensere for rytteren
- Lettere at give signaler til ponyen/hesten
- Mere overskud og overblik under ridningen
- Nedsætter risikoen for overbelastninger hos rytteren
- Nedsætter risikoen for overbelastning hos ponyen/hesten
Det kan være en stor fordel både at lave faste strækøvelser i hverdagen -
samt nogle strækøvelser efter hver ridning - til stor fordel for både udvikling -
samt at nedsætte risikoen for overbelastnings-skader, hos både rytter og ponyen/hesten
Stramheder, og efter skader, eller mén
Vores krop og hjerne sender signaler for at hjælpe og beskytte os - for bl.a. at kompensere for styrkeforskelle i kroppen, eller at spænde op efter en skade, for at beskytte området.
Over tid vil disse ubalancer blive en vane, og mange vælger at leve med det, også selv om at det måske går ud over udviklingen, præstationerne eller oplevelserne i ridningen.
Men det er aldrig for sent at gøre noget, for at få det bedre - til stor fordel for både rytteren og ponyen/hesten.
Jeg kan hjælpe rytteren med at få skabt fokus på kroppen,
samt at få skabt et overblik og planlægning af øvelser,
som kan skabe udvikling, eller til håndtering af udfordringer
(Nederst kan du læse om Berider Hanne Dale' oplevelse med at få skabt fokus på udstrækning, og at få en smidigere krop, som også har hjulpet på hendes mén fra tidligere skader)
Opmærksom på ponyen/hesten
Rigtig mange ponyer/heste får massage eller anden behandling hvis de er blevet for stram i et område - det er jo super godt - men mange er ikke opmærksomme på, at det kan være rytterens skyld, at ponyen/hesten har oparbejdet stramheder fordi at den skulle kompensere for rytterens ubalancer.
Det vil altså sige at der er stor sandsynlighed for at denne belastning på ponyen/hesten vil fortsætte, hvis rytteren ikke er opmærksom på sine egne ubalancer mht. stramheder eller styrkeforskelle.
Favorit bevægelser
Vi har typisk de samme bevægelsesmønstre hver dag, bl.a. når vi står, går, sidder, stiger op på ponyen/hesten, har samme favorit øvelser osv.
Dette gør at vore krop bliver mere og mere orienteret på det som vi ved vi kan, og har det bedst med - men det gør så typisk også at vi bliver "dårligere og dårligere" i den modsatte side af kroppen.
Vi træner også meget gerne det som vi ved at vi er bedst til, og det som vi har opbygget af vaner - også selv om at vi måske godt ved, at det vil være bedst at træner noget mere på det som vi er "lidt dårligere til". Derfor opbygger vi ofte både styrke- og mobilitets-forskelle i kroppen - og det er desværre ikke optimalt indenfor ridningen.
Fokus på helheden
Med målrettet styrke- og mobilitets-træning kan vi både hjælpe os selv og ponyen/hesten til endnu mere udvikling og gode oplevelser for begge parter.
Kontinuerlig udstrækning
For at få det bedste udbytte, er det vigtigt at udstrækningen bliver udført hver dag, og i nogle tilfælde flere gange om dagen, eller lige efter din ridning/ridninger (alt efter hvilke områder, eller udfordringer der er fokus på).
Individuel udstrækning
Vær opmærksom på at vi ikke alle er ens, og ikke har de samme behov - samt at det er vigtigt at være opmærksom på eventuelle tidligere skader og mén.
Der kan også være forskel på hvordan den samme udstræknings-øvelse skal udføres ud fra den enkeltes behov.
Jeg kan hjælpe rytteren med en målrettet plan
Jeg kan hjælpe rytteren med at få skabt et overblik over hvilke udstræknings- og styrke-øvelser rytteren med stor fordel kan lave - til fordel for udvikling, eller håndtering af udfordringer
Sammen lave vi en målrettet plan ud fra rytterens behov og ønsker.
Fokus på udstrækningen høre også godt sammen med at skabe noget fokus på,
om der er nogle områder som med fordel kan styrkes.
Til stor fordel for både rytteren, ponyen/hesten, udvikling, præstation samt gode oplevelser.
Vi har stor fokus på nuværende eller tidligere skader, eller mén fra skader -
derudover har vi også stor fokus på om der er nogle mentale-barriere der kan påvirke -
samt om der er noget under ridningen der hæmmer rytterens ridning, udvikling eller oplevelser
Jeg hjælper rytteren med at skabe forståelse for hvordan kroppen arbejder i forskellige situationer -
og derved skaber vi viden til endnu mere udvikling
Når du bruger mig får du også skabt viden om mange andre optimerende muligheder der kan hjælpe dig, ud fra mit koncept "Optimering af rytteren", til at skabe endnu mere udvikling
Sådan forgår hjælp fra mig:
- Kontakt mig: Under "kontakt" i menuen her på siden
- Telefon samtale: Derefter tager vi en grundig samtale om behov, ønsker og evt. "skavanker, nuværende eller tidligere"
- Mødes til gennemgang af kroppen, samt øvelser: Jeg kommer til rytteren - enten bliver det som hjemme-træning, eller i et fitness centre (som rytteren vælger).
- Hos rytteren - starter med gennemgang af rytterens smidigheds- og styrke-niveau - samt træning af øvelser ud fra rytterens behov og niveau. Jeg kommer med noget udstyr.
- I fitness center - på samme måde som "hjemme-træning" - vi har bare flere muligheder, hvis vi også skal skabe noget fokus på styrken.
- Til ridetræning - hvor jeg kan se om rytteren kompensere for noget
- Træningsprogram: Når vi har fundet de øvelser der passer bedst til en start, ud fra rytterens niveau, behov og ønsker - sammensætter jeg et program.
- Vejledning: Vi nørder ned i mindste detalje ved gennemgangen og udførslen / træningen af øvelserne - således at rytteren er tryg ved øvelserne og programmet.
- Sms / tlf.: Jeg følger op på hvordan udførslen / træningen går - så vi begge er trygge ved at træningen går som planlagt, samt at der er det ønskede udbytte.
- Opfølgningstræning efter ca. 6 uger: Vi mødes til gennemgang af øvelserne, hvor jeg tjekker om øvelserne er optimal udført - derudover finder vi også ud af om der er behov for nye øvelser/nyt program, alt efter udviklingen og behovet.
- Evt. til ridetræning - hvor vi gennemgår om rytteren kompensere eller om øvelserne har hjulpet
- Planlægning: Sammen laver vi en overskuelig plan for den tid som rytteren har til rådighed
- Ridetræning: Jeg deltager gerne i ridetræninger, så jeg kan se, og høre om eventuelle udfordringer - eller hvordan vi kan skabe den bedste udvikling og tryghed.
Jeg samarbejder meget gerne med trænere og behandlere - således at vi kan få det bedste udbytte
Du er meget velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende snak om dine ønsker og behov,
til fordel for både udvikling, håndtering af udfordringer og gode oplevelser.
Skriv til mig under ”kontakt” i menuen.
Med sportslig hilsen
Lars mars
Mine forslag til allround strækøvelser - hvor du kommer godt gennem hele kroppen:
Forlår - Bafglår - Brystmuskel - Core/ryg - Bagskulder m/bold
Ballemusklen - Lænd/ryg m/FoamRoller - Yderside af hofte og core
Brug meget gerne 15 min. hver dag på at lave strækøvelser
Vær opmærksom på at det kan være individuelt fra rytter til rytter hvilke øvelser der vil være mest optimale at have fokus på bl.a. pga. stramhed eller evt. små-skader og mén fra skader.
Stramheder, og efter skader, eller mén
Vores krop og hjerne sender signaler for at hjælpe og beskytte os - for bl.a. at kompensere for styrkeforskelle i kroppen, eller at spænde op efter en skade, for at beskytte området.
Over tid vil disse ubalancer blive en vane om mange vælger at leve med det, også selv om at det måske går ud over udviklingen, præstationerne eller oplevelserne i ridningen.
Men det er aldrig for sent at gøre noget for at få det bedre - til stor fordel for både rytteren og ponyen/hesten.
Udstrækning efter ridning
- Det kan være en stor fordel at få udstrakt nogle områder, som er blevet opspændt under ridningen - således at rytteren ikke slæber stramhederne med sig dag efter dag.
- Hvis rytteren rider flere ponyer/heste efter hinanden eller på en dag - kan der også være store fordel at få kroppen afspændt efter hver ridning - til stor fordel for både rytter og ponyerne/hestene.
- Ved små-skader og mén fra skader giver det også en rigtig god mening at få aflastet området med udstrækning efter opspænding og belastning.
- Din hjerne og krop vil også stille og roligt falde til ro efter en koncentreret ridning.
- Brug udstræknings-tiden til at evaluere din ridning – hvad var godt og knap så godt
Vaner:
Jeg ved at det kan være en lang sej kamp at få skabt nye vaner - derfor kan det måske være en ide at du bare starter med nogle få øvelser og så arbejder dig op til at få et fuldt udstræknings-program
Tænk på at rent fysiologisk og mentalt kan det være en rigtig god investering at lave udstrækning til din ridning.
Når vi har gjort noget et antal gange, så bliver det jo det mest naturlige at gøre og derved er der blevet skabt en vane/rutine. DET ER ALDRIG FOR SENT AT KOMME I GANG.
Tænk på at rent fysiologisk og mentalt kan det være en rigtig god investering at lave udstrækning til din ridning.
Når vi har gjort noget et antal gange, så bliver det jo det mest naturlige at gøre og derved er der blevet skabt en vane/rutine. DET ER ALDRIG FOR SENT AT KOMME I GANG.
LAV DIG EN HOLDBAR UDSTRÆKNINGS-MODEL - SOM DU KAN OVERSKUE AT LAVE HVER DAG
Rigtig god fornøjelse med din udstrækning i hverdagen og efter ridningen
Med sportslig hilsen
Lars mars
Her kan du læse om Berider Hanne Dale' oplevelse med at bruge mig:
Fokus på helheden
Da jeg startede samarbejdet med Lars mars var det med henblik på styrketræningen, og at gøre min krop stærkere, men jeg blev hurtig bevidst om at der er flere ting der påvirker hinanden når man arbejder med kroppen, og at det giver rigtig god mening at tænke og arbejde med helheden.
Lars mars har fokus på helheden og har en holistiske tilgang til mig. Alt hvad vi laver er tilpasset og skræddersyet til mig og mine behov som rytter, alle detaljer er nøje gennemtænkt og vi arbejder ikke kun med styrken men også med smidigheden, vejrtrækningen og udstrålingen (som kan overføres til ridningen).
Træningen er ikke kun med fokus på styrkeøvelser - opvarmnings- og udstrækningsøvelser inden ridningen, bliver også altid nøje gennemgået for at se om der er sket ændringer, og om der evt. skal andre eller flere til.
Træningen er opbygget således at vi mødes når det er tid til et nyt udviklende program samt efterfølgende opfølgning når jeg har trænet det nogle gange. Lars har lavet et program som vi gennemgår, så jeg får forståelse af hvad vi skal lave og hvad det kan hjælpe mig med. Derefter laver jeg øvelserne med grundig vejledning og instruktion med detaljer, og vi stopper ikke før der er styr på hver enkelt øvelse, så jeg efterfølgende kan lave dem når jeg træner alene.
Der er altid god tid til at gennemgå programmerne og få snakket det hele igennem.
Udstrækning
Min til tider lidt stramme og usmidige krop, både fra mén efter styrt og mange års og timers ridning (både med tilridninger samt ridning på vanskelige og selvfølgelig også gode heste) er blevet meget mere smidig, både fordi at jeg laver styrkeøvelser som er kontrolleret og som styrker de svagere områder i min krop. Det gør at jeg er blevet bedre til at bruge mine muskler når jeg rider.
Der udover har Lars også foreslået mig mange forskellige strækøvelser som vi har afprøvet, for at finde dem der lige passer bedst på mig lige nu. Jeg laver både udstrækning derhjemme, før ridningen og efter styrketræningen for at gøre min krop så bevægelig som muligt.