- DEN MENTALE VERDEN
-
FYSISK TRÆNING
- FYSISK TRÆNING
- UDSTRÆKNING
- KONDITION
EVALUERING
Hvad kan optimere rytteren
Stil dig selv spørgsmålene:
Hvad var godt ?
Hvad var knap så godt ?
Hvad skal jeg træne på eller ændre til næste gang ?
Jeg oplever at rigtig mange sportsudøvere og trænere ikke er helt opmærksom på, hvilke områder en målrettet evaluering kan hjælp dem eller udøveren med. De fortsætter ofte på samme måde, også selvom de har udfordringer med f.eks.:
- At der ikke rigtig kommer den ønskede udvikling
- At det ikke går helt optimalt.
- At resultaterne udebliver.
- At man bliver ved med at lave de samme fejl.
Eller at når det går godt, bliver man lidt for opslugt af succeserne og glemmer at få succeserne lagret ordentligt i hjernen, eller skabe fokus på de små detaljer som kan optimeres til næste gang.
Evaluering kan hjælpe med at skabe et fantastisk godt overblik -
som kan hjælpe til endnu mere viden og udvikling.
Jeg kan hjælpe med at få synliggjort fordelene ved at bruge evalueringen aktivt, både i hverdagen, efter træning og under og efter stævner. Til stor fordel for videre udvikling og/eller håndtering af udfordringer eller knap så hensigtsmæssige handlingsmønstre.
Mange tænker at det behøves de da ikke hjælp til, det gør de jo i forvejen - fakta er bare at rigtig mange ikke går helt i dybden med evalueringen og bruger den fremadrettet.
Man konstatere hvordan det gik - men ofte kan man lave samme fejl, eller tage samme uhensigtsmæssige beslutning næste gang også.
Det er bl.a. fordi at vi er styret af vaner, eller fordi at vi nogle gange har lidt for travlt med at glemme en klap så god oplevelse eller præstation.
De gode oplevelser glemmer vi også hurtigt fordi vi har travlt med at skabe nye gode oplevelser og præstationer, så der er ikke tid til at nyde og glæde sig over noget godt.
Jeg hjælper rytteren med at skabe fokus på det gode og bruge det "knap så gode" som læring til at skabe udvikling.
Jeg hjælper rytteren med at nørde ned i mindste detalje for,
at skabe god viden til videre udvikling.
Du er meget velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende snak om hvordan jeg eventuelt kan hjælpe dig.
Vi glemmer ofte at evaluere på os selv. Vi lever ellers i et evaluerings-samfund, hvor vi altid skal evaluere når vi har haft kontakt til det ene eller det andet med f.eks. "Like", eller anerkende noget på de sociale medier eller hvis vi har handlet i netbutikker, fået vejledning fra vores teleselskab, forsikring, bank eller efter rejser osv. Det gør de for at synliggøre, hvad de gør godt, og hvad de evt. kan gøre anderledes, for at blive endnu bedre.
Gennem generationer har vi brugt evaluering (måske uden at vide det) til at skabe viden og udvikling, men i nyere tid er vi faldet af på den, vi er blevet dårligere til ”at mærke efter” og til at efterrationalisere, bl.a. fordi:
- At vi måske har så pokkers travlt i hverdagen, eller med at komme videre i tankerne, til næste træning eller stævne, i et håb om at det går bedre der, eller for at søge endnu mere anerkendelse.
- At vores hjerne måske er lidt for doven til at holde fokus på noget, vi har gjort.
- Måske fordi at træningen eller stævnet er gået som andre gange - eller for at glemme hvis træning eller stævne ikke lige er gået som håbet.
Jeg oplever at rigtig mange sportsudøvere og trænere ikke er helt opmærksom på, hvilke områder en målrettet evaluering kan hjælp dem eller udøveren med. De fortsætter ofte på samme måde, også selvom de har udfordringer med f.eks.:
- At det ikke går helt optimalt.
- At resultaterne udebliver.
- At man bliver ved med at lave de samme fejl.
- Eller hvis rytteren er blevet bange for at ride
De håber bare på at det bliver bedre med tiden, og med den træning de laver.
Evaluering kan hjælper os rigtig meget, både til at synliggøre om vi er på rette kurs, eller om det kan være hensigtsmæssigt at ”sadle om”, for bedre at kunne skabe udvikling, håndtering af udfordringer, eller at opnå vores målsætninger,
Evaluering skal ikke kun bruges til at se på de knap så gode situationer, den skal også bruges til at synliggøre alle de gode, alle succeserne, alle de ting som vi gør godt.
Det hjælper os både til at blive bekræftet i, at vi er på rette vej, samt til at ligge endnu et lag på vores mentale styrke.
Jo flere gode og positive oplevelser vi kan lagre i hjernen, jo lettere kan vi tackle kommende udfordringer.
Jo bedre vi bliver til at evaluere, jo bedre bliver vi også til at udvikle os, både sportsligt og menneskeligt, så vi ikke bare lader tiden og vores handlemønstre flyve af sted.
Det er vigtigt at vi tager action, hvis det ikke lige går som vi ønsker – i stedet for ”bare lige” at se tiden an, og se om tingene ikke ændre sig af sig selv ”DET GØR DE IKKE”.
Evaluering er meget lærerig og giver os gode muligheder for udvikling
- Hvad har været godt ? - og hvad har været knap så godt ?
- Har du fået indfriet dine mål ?
- Hvad har gjort, at du har nået dine mål - eller ikke nået dine mål ?
- Hvad har du gjort for at det gik godt – eller kunne have gjort for at det var gået bedre ?
Evaluering på overfladen eller i dybden
Overfladen: Efter ridning ser vi typisk video eller taler med træneren eller hjælperen om hvad deres opfattelser var - og ud fra dette og vores egen opfattelse, danner vi en mening om hvordan det var og gik. Dette kan så bruges til at dygtiggøre os til næste ridning, træning eller stævne.
Overfladen: Efter ridning ser vi typisk video eller taler med træneren eller hjælperen om hvad deres opfattelser var - og ud fra dette og vores egen opfattelse, danner vi en mening om hvordan det var og gik. Dette kan så bruges til at dygtiggøre os til næste ridning, træning eller stævne.
Dybden: Ved at gå mere i dybden med din evaluering kan du skabe meget mere forståelse for hvorfor det gik som det gik (godt eller "knap så godt"). Ved at bruge hjernen uden at den får informationer fra video eller fra andres meninger - kan fordybe os i, hvad man gjorde og hvilke tanker der opstod i bestemte situationer under ridningen - dette kan ikke ses på hverken video eller af andre.
Det kan altså give et rigtig godt udbytte at lukke øjnene og mærke efter hvordan man havde det undervejs - det kan tage noget tid at lære men hvis du giver dig tiden og har interessen kan alle lære det, og så giver det rigtig god viden til videre udvikling.
Evaluering af hverdagen
Det er super lærerigt at evaluerer vores hverdag. Et godt tidspunkt kan være, når vi ligger hovedet på puden, inden vi skal sove. Luk øjnene, og lad tankerne finde tilbage, i perioden fra du stod op, til du gik i seng. Skab fokus på bestemte områder, som du var tilfreds med, eller som du føler, at du kunne have håndteret på en anden måde. På den måde giver vi os mulighed for at glæder os over det, vi gjorde godt i bestemte situationer, samt giver os mulighed for, at vi dagen efter kan vælge at ændre på de områder der er gået knap så godt.
Få en god start på dagen
For at få et endnu større udbytte af evalueringen, er det en god ide at bruge 5-10 min. når vi vågner, til at gennemgå planen for den kommende dag. På den måde kan man stille og roligt få skabt et synligt overblik, i stedet for at starte med at lade dagen ”ræse af sted”. Sørg også for at få fulgt op på evalueringen fra dagen før, mht. hvad vi gjorde godt, og hvad vi skal være opmærksomme på at ændre, således at vi ikke bliver ved med at slæbe dårlige vaner eller uhensigtsmæssige løsninger med os.
Efter hver træning/konkurrence
På samme måde som det er en super god øvelse at bruge 5-10 min. på at skabe fokus og forberede os på en opgave/træning/konkurrencen, for at kunne udføre den optimalt, er det efterfølgende også en super god øvelse at bruge 5-10 min. på at evaluere på, hvordan vi udførte opgaven/træningen/konkurrencen.
Med evalueringen kan vi bedre skabe forståelse for, hvorfor det gik godt eller knap så godt, og hvad der kan være hensigtsmæssigt at have fokus på til næste gang.
Ændring af gamle indgroede vaner
Det kan jo godt være, at vi er klar over, at der er områder, der kunne være hensigtsmæssigt at ændre på, eller at bruge mere tid på, osv. Men det kan være rigtig svært, og nogle gange virke uoverskueligt, at skulle ændre på gamle og indgroede vaner. Derfor fortsætter vi ofte med de samme handlingsmønstre. Mit råd er, at man tager det stille og roligt og forsøger at vælge en ting, som man vil prøve at ændre på eller implementere, og så holde fokus på dette i en lang periode. Selvom det kan smutte engang imellem, så er det vigtigt at blive ved med at prøve indtil ændringen eller implementeringen er blevet en helt naturlig del, og derved blevet til en vane.
Husk at evaluere på dine målsætninger
Hvor er du i forhold til dine delmål og hovedmål ?
Er der opstået ændringer i noget, i forhold til dengang du satte dine mål ?
Hvis du oplever at noget har ændret sig i forhold til dine mål, så sørg for at evaluere på målene i stedet for at fortsætte med at ”håbe” eller ”tro” på, at de går i opfyldelse.
Der kan være mange ting der kan ændre i planerne for vores målsætninger, f.eks. en lidt skadet pony/hest, eller rytter, en periode hvor det bare ikke lige køre optimalt osv.
Mentalt er det vigtigt, at vi har helt klare opnåelige målsætninger, som er opdateret ud fra ens eget og ponyens/hestens niveau. Hvis vi bare acceptere og evt. finder undskyldninger for en dårligere præstation, forsvinder vores iver stille og roligt for at nå de opsatte mål. Det kan jo også være til den positive side - hvis træningerne og præstationerne går bedre i forhold til målsætningerne, så sæt forventningerne op, så du skærper din fokus og ydeevne.
For at få det bedste udbytte ud fra vores og pony/hestens niveau, er det vigtigt at vi evaluere og er realistiske, både mht. om vi er bedre, på niveau, eller knap så gode i forhold til vores målsætninger.
Skab mere fokus på dig selv:
Uanset om du rider som motionist, elite eller professionel, og om du er heste- eller ponyrytter, vil der altid være nogle områder som der kan optimeres. Derfor er det en rigtig god øvelse at se sine vaner og handlingsmønstre efter i sømmene.
Der kan være mange ting der kan ændre i planerne for vores målsætninger, f.eks. en lidt skadet pony/hest, eller rytter, en periode hvor det bare ikke lige køre optimalt osv.
Mentalt er det vigtigt, at vi har helt klare opnåelige målsætninger, som er opdateret ud fra ens eget og ponyens/hestens niveau. Hvis vi bare acceptere og evt. finder undskyldninger for en dårligere præstation, forsvinder vores iver stille og roligt for at nå de opsatte mål. Det kan jo også være til den positive side - hvis træningerne og præstationerne går bedre i forhold til målsætningerne, så sæt forventningerne op, så du skærper din fokus og ydeevne.
For at få det bedste udbytte ud fra vores og pony/hestens niveau, er det vigtigt at vi evaluere og er realistiske, både mht. om vi er bedre, på niveau, eller knap så gode i forhold til vores målsætninger.
Skab mere fokus på dig selv:
Uanset om du rider som motionist, elite eller professionel, og om du er heste- eller ponyrytter, vil der altid være nogle områder som der kan optimeres. Derfor er det en rigtig god øvelse at se sine vaner og handlingsmønstre efter i sømmene.
- Gennemgå og evaluere på dine handlingsmønstre og vaner.
- Hvordan tackler du forskellige udfordringer ?
- Trives du ?
- Er der områder som du ikke har haft tid til at have fokus på eller få implementeret ?
- Gør du nok, i forhold til dine krav og ønsker til dig selv og ekvipagen ?
Vi skal passe på, at vi ikke bare ”trække stikket” ud efter en udført opgave, og ”sætter det i igen” når vi skal i gang med en ny. Vi skal huske evaluering, efterrationalisering, fordybelse, vurdering o.l. Det er bl.a. det der kan hjælpe os til udvikling samt, at lære os selv bedre at kende i forskellige situationer.
Vi skal huske at evaluering, efterrationalisering, fordybelse og vurdering -
kan hjælpe os til udvikling
Du er meget velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende snak om hvordan jeg eventuelt kan hjælpe dig.
Med sportslig hilsen
Lars mars