• DEN MENTALE VERDEN
  • FYSISK TRÆNING
    • FYSISK TRÆNING
    • UDSTRÆKNING
    • KONDITION
  • OPVARMNING
  • OPTIMERING
    • VEJRTRAEKNING
    • KOST
    • VÆSKE
    • SØVN OG HVILE
    • INDEN OG UNDER STÆVNER
    • SKADET HEST ELLER RYTTER
  • FORÆLDRES ROLLE
    • FORÆLDRES ROLLE
    • TRÆNERENS ROLLE
    • RIDESKOLER / KLUBBER
  • MÅLSÆTNING
    • MÅLSÆTNING
    • PLANLÆGNING OG TJEKPLAN
    • EVALUERING
    • MOTIVATION VS SELVDISCIPLIN
  • FOREDRAG
    • FOREDRAG
    • BLOG
  • KONTAKT

FORSIDE



FORÆLDRES ROLLE



Optimering af Rytteren

Forældres rolle - i forhold til sig selv, og deres barn som rytter.

Der er rigtig mange følelser forbundet med ridesporten -
det kan meget let give et "højspændt" forhold mellem forældre og barn, både til træninger og stævner.

For at få de bedste oplevelser, præstationer og glæde ved ridningen, vil jeg gerne gøre opmærksom på, hvor vigtigt det er - at forældre og deres barn er opmærksomme på hinanden mht.:
- Kommunikationen
- Afstemte forventninger til hinanden
- Realistisk sportslig-niveau og målsætning
- Klare aftaler med hvem der gør hvad og hvornår
- Om der er en god trivsel mellem forældre og barnet

Over tid bliver der oparbejdet en masse vaner, som både kan være rigtig gode -
men de desværre også være "knap så gode", og kan faktisk være hæmmende for både:
udvikling - præstationer - og gode oplevelser

Jeg kan hjælpe med at få skabt et overblik over hvor det kan være hensigtsmæssigt,
at være opmærksom, og hvor det kan være optimalt at ændre eller udvikle.

SE JER SOM ET TEAM
Jeg vil gerne være med til at skabe forståelse for den fantastiske mulighed der er,
for at kunne skelne mellem hverdagen, med de praktiske ting -
og sporten med de områder der skal tages stilling til.
Således at der er en tydelig forskel på "Forældre-rollen", og "Hjælper rollen":
  • I rollerne som "forældre og barn" - er der stor risiko for at hverdagen, og følelser er involveret, og det er typisk ikke hensigtsmæssigt.
  • I et TEAM - kan rollerne ses som "hjælper og udøver" - det giver en meget bedre mulighed for at være rationelle både i tanker og tale.

I et TEAM hjælper man til at gøre hinanden gode, og skaber forståelse for hinanden -

således at både forældre og barn er lydhøre overfor hinanden, uden at der er følelser involveret.


Tag fat i problemerne/udfordringerne - de forsvinder ikke af sig selv.

Jeg kan hjælpe med at få skabt et overblik over både de gode og de knap så gode situationer -

med den viden kan vi lave klare planer for hvad der kan være hensigtsmæssigt at udvikle på


Sammen finder vi den bedste måde, til at skabe de bedste oplevelser og præstationer

Til stor fordel for forholdet mellem forældre og barn - både i hverdagen og til ridningen


Kontakt mig meget gerne for en uforpligtende snak om jeres ønsker og behov -

så kan jeg forklare hvordan jeg kan hjælpe.


Med sportslig hilsen

Lars mars



"Forældre - børene" emnet
Det er et stort område og indeholder mange forskellige parametre, som kan ligge til grund for vores trivsel, præstationer og handlemønstre. Jeg har dog valgt at indskrænke mig og holde lidt specifik fokus på områder, der kan hjælpe rytter og forældre til endnu bedre oplevelser og præstationer med ridningen.

Når jeg arbejder med hjemmeboende sportsudøvere forslår jeg altid at forældrene også deltager i alle eller nogle af vores møder - fordi de jo ofte en en del af udøverens sportsliv.
Indenfor ridningen er det endnu mere vigtig fordi der er forældrene ofte med rytteren helt inde i "maskinrummet", altså kan hjælpe rytteren med meget mere, i forhold til andre sportsgrene.
Jeg vil gerne være med til at skabe forståelse for den fantastiske mulighed, der er for at se det som et TEAM, og ikke som en forældre - barn situation.

Vi lever i en præstationskultur der er præget af en konstant søgen på anerkendelse -

dette giver stor risiko for et konstant pres på både krop og hjerne -

derfor er det vigtigt at være opmærksomme på hinanden, og have gode aftaler


Afstemte forventninger

Skab et overblik over hvilke forventninger I har til hinanden, og bliv enige om, hvordan de kan føres ud i livet. Det skaber ro i hovedet for både forældre og rytter/barn, når forventninger er afstemte til hinanden. På den måde kan begge parter gøre deres bedste for at kunne skabe de bedste oplevelser.
Afstemte forventningerne vedr. målsætning
Det er vigtigt at mål og ambitioner kommer fra barnet/rytteren selv, så der ikke opstår et uhensigtsmæssigt pres fra forældrene. Forældrene kan med fordel hjælper og vejleder med at lave en god realistisk målsætning ud fra barnets/rytterens, pony/hestens og ekvipagens evner og kapacitet.
Husk at processen frem mod målet skal være i fokus, så det ikke kun er målet der er succesen.
Forældres ambitioner på barnets/rytterens vegne
Forældrene skal passe på, at de ikke bevidst eller ubevidst har ambitioner som overstiger barnets/rytterens egne, eller at de hopper med på rytterens/barnets pres. Der er efter min mening ikke noget forkert i, at forældrene pacer barnet/rytteren lidt, men det skal være motiverende, og kun være for barnets/rytterens skyld, og må ikke række ud over de aftalte forventninger og målsætninger ud fra rytterens og ponyen/hestens kompetencer og niveau.
Hjælp rytteren/barnet, hvis lysten eller resultaterne udebliver i en periode
Vær opmærksom på at børn ofte føler at deres identitet er ud fra den sport de dyrker, deres placeringer, eller den karakter de får i skolen/uddannelsen o.l. Hjælp barnet til at forstå at deres identitet indeholder meget mere end kun resultater. Håndtering af skuffelser og forventninger kan være store udfordringer. Hvis de ikke bliver opdaget i tide af forældrene, kan problemet resultere i dårlig trivsel, dårligt selvværd og dalende motivation. I en periode kan man med fordel skabe nye målsætninger, lave lidt om i træningen, få skabt noget ”luft” i barnets/rytterens hverdag o.l.

Vi lever i en tid med et konstant stort forventningspres, både fra skole, uddannelse, arbejde, de sociale medier, familien, vennekredsen samt forventninger til os selv.
Når vi så ligger en sport som ridning oveni, hvor rytteren/barnet fra en helt ung alder godt ved, at det kun er muligt med forældrenes hjælp, kan der meget let opstå et direkte eller indirekte pres, som over tid, vil kunne give stress og dårlig trivsel.
Rytteren/barnet vil bevidst eller ubevidst vise sin taknemmelighed overfor forældrene via sine resultater. Derfor er det vigtigt, at der er klare aftalte målsætninger og afstemte forventninger, som er realistiske, så rytteren/barnet med sikkerhed ved, hvornår de har præsteret godt, og derved kan få anerkendelse og samtidig gøre deres forældre stolte.


Forældre overvære ofte rytterens/barnets træninger
Det kan være en rigtig god ide at lade barnet/rytteren få et "åndehul", så de ikke bliver "overvåget", og dermed føler at de skal præstere både overfor træneren og forældrene.
Lad barnet/rytteren udvikle sig i samarbejde med træneren - og så engang i mellem kan forældrene deltage og optage noget video.
Barnet/rytteren kan meget let miste koncentrationen, hvis noget ikke lige går som håbet - fordi rytteren både skal tænke på hvad træneren siger, og samtidig også på, at nu kan de ikke vise hvor dygtige de er overfor forældrene, så kan de heller ikke optage video, som måske skal ligges ud på nettet.

Kommunikationen er vigtig

Indenfor ridesporten oplever jeg ofte, ved træning og stævner, en "knap så god" kommunikationsform mellem rytter/barn og forældre - dette opstår ofte når der er mange følelser involveret eller at det bare er oparbejdet over tid, så de ligger måske ikke selv mærke til det mere, f.eks.:

  • At rytteren/barnet svare eller tiltaler forælder på en nedladende eller irriteret måde – og at forældrene svare igen på samme måde.
  • At der ikke bliver sagt noget under transporten og opsadlingen - fordi der er en lidt "spændt stemning", så ingen ”tør”.
  • At der er en "spændt stemning" under underopvarmningen.
  • Efter ridningen - hvis det ikke lige er gået som håbet - kan der være en direkte ubehagelig stemning.
  • På vejen hjem - kan det hele være ved at eksplodere, eller der bliver ikke sagt et ord.

Ovenstående situationer er på ingen måde hensigtsmæssigt eller konstruktivt for hverken oplevelsen, præstationen eller for sammenholdet mellem rytteren/barnet og forælder. Vores hjerne gemmer oplevelser, og hvis hjernen begynder at sammenholde dårlige eller knap så gode oplevelser med ridetræninger eller stævner - så vil vi bevidst eller ubevidst blive påvirket af det, og det vil dermed kunne går udover glæden og præstationerne.


Lav klare aftaler

Under stævner kan følelserne være på højkant for både forældre og barn/rytter, og der kan meget let opstå misforståelser både mht. det, der bliver sagt, og det der ikke bliver sagt. Risikoen for at barnet/rytteren og forældre bliver irriteret er nærliggende, og der kan opstå en diskussion.


Lav klare aftaler hjemmefra, om rytterens/barnets behov for hjælp til bestemte opgaver, og hvad der skal siges og gøres i bestemte situationer – som kan hjælpe til at få de bedste oplevelser og præstationer med ponyen/hesten og forældrene.


Planlægning
Planlæg også ned i mindste detalje hvad og hvornår det er optimalt at gøre hvad - vi kan meget let være styret af vaner, men det er ikke sikret at de en hensigtsmæssige.
Det er også en god ide at lave en spiseplan og hvad der skal spises hvornår, så rytteren har optimalt energi til koncentration, overblik og til at præstere.

Undgå at lade en travl dag være en undskyldning for, at der ikke lige er tid til at tale sammen. Hvis den nære kommunikation i hverdagen udebliver i en periode, f.eks. pga. travlhed eller at det bare opstår, er det vigtigt, at forældrene er opmærksomme og hurtigst muligt får sat gang i snakken. Også selv om de har travlt eller er trætte. Jo længere tid der går, jo svære bliver det at få skabt/genskabt tillid og de gode snakke. Sluk alt elektronisk-udstyr, og få sat gang i en god nærværende snak. Accepterer hvis det ikke lige går som håbet i starten.

Evaluering
Husk altid at evaluere efter træninger og stævner - Hvad var godt ? - Hvad var knap så godt ? - Hvad skal der arbejdes på til næste gang ?
Det kan både være forældrenes og rytterens/barnets samarbejde - hvor kan det optimeres, og hvor var det godt.
Det er meget let at slæbe de samme vaner og handlingsmønstre (både de gode og de knap så gode) med sig fra træning til træning, og stævne til stævne - og derved ofte opnå de samme situationer.

Det kan være svært at få taget snakken om hvad der er mest hensigtsmæssigt -
MEN det er forældrenes ansvar og opgave.
Forældrene vil selvfølgelig altid det bedste for deres barn – men hvis man ikke er opmærksom, kan der ligge store udfordringer i alt det, der IKKE lige bliver sagt eller afstemt.

I en travl hverdag er det meget let at glemme, at få spurgt ordentligt ind til hinanden. Over tid kan der opstå en masse indforståede situationer, bl.a. fordi forældre og barnet/rytteren har opbygget og har haft de samme handlemønstre og talemåder i en lang periode, og tror derved, at det er det bedste for den anden. MEN med tiden ændre vi os, så det er vigtigt at forældre konstant er opmærksomme på disse ændringer, bl.a. fordi at barnet/rytteren kan have svært ved at udtrykke det, og med en god portion følelser oveni, så kan der meget let opstå skuffelser og frustrationer og måske manglende kommunikation, som i sidste ende kan give dårligere trivsel og præstationer for barnet/rytteren.

Når jeg coacher ryttere og andre sportsudøvere, høre jeg ofte om de tanker og udfordringer, som de har overfor deres forældre, det kan bl.a. være:
  • Forventninger og målsætninger der ikke er afstemte
  • At der bare er gået for lang tid siden at de har haft en god nærværende snak
  • At de føler, forældrene ikke har tid til at lytte
  • At de ikke vil giver forældrene spekulationer
  • At de ikke har lyst til at komme i en diskussion, hvor der er følelser involveret, og derved ikke siger noget.
Tag fat i problemerne/udfordringerne - de forsvinder ikke af sig selv.
Det kan være en svær opgave for forældrene og barnet/rytteren at komme tilbage til de nære snakke, eller at få dem skabt, hvis parterne har bevæget sig lidt fra hinanden, eller hvis alt bare køre i faste vaner. Parterne kan næsten komme til at leve i hver deres verden, selvom de er meget sammen. Her kan det være en stor fordel at få lidt hjælp ”ude fra” fra en coach, der kan se det hele fra et ”helikopter-perspektiv”, og derved få et overblik, uden at der er følelser involveret. Målet er at forældre og barn/rytter får skabt en brugbar forståelse for hinanden og evt. får skabt nye vaner og handlemønstre.

Fokusområder, som forældrene med fordel kan være opmærksomme på:
Det er forældrenes opgave at have overblikket

At have empati, og mærke efter, om der er ændringer på vej, eller om kommunikationen er blevet for dårlig eller for hård. Være opmærksom, og spørge ind til barnet/rytteren.

Forældrene skal skabe ro omkring barnet/rytteren.

Forældrene skal passe på, at de ikke bliver revet med af følelser og præstations-nerver i hverdagen og til stævnerne. Det kan skabe uro og stress, og vil ligge et meget større pres på barnet/rytteren, som jo gerne vil gøre forældrene glade og stolte.

Forældrene skal stå på ”sidelinjen”
Forældre skal være som en ”klippe” – den som barnet/rytteren kan ”se på og føle sig tryg ved”, og søge hjælp og tryghed hos. Hvis der opstår udfordringer, skal forældre kunne give barnet/rytteren et konstruktivt og retningsvisende ”skub i ryggen”, som skal hjælpe til at finde/genfinde ro og fokus.
Der kan opstår udfordringer, hvis en forælder samtidig også er træner
For hvem skal barnet/rytteren så tale ”forælder” og ”træner” med ?
Det er vigtigt at der er helt klare aftaler under træninger og stævner for at undgå misforståelser.

Nedsæt risikoen for præstationsangst og dårlig trivsel -
hjælp barnet/rytteren til at ”lege og have det sjovt”

Ansvaret og pasningen af ponyen/hesten, ridetræningen, målsætninger, tankerne om at gøre forældrene stolte, at skabe anerkendelse fra ridetræneren og andre ryttere, kan fylde meget i hovedet og derved give et mentalt pres. Risikoen for præstationsangst lure lige om hjørnet med at barnet/rytteren ikke føler, at de kan gøre det godt nok, og tænker mere på det, der kan gå galt, i forhold til at glæde sig til, at vise hvad man kan.
Som barn lære vi at lege, men det glemmer vi desværre i løbet af vores udvikling. På et tidspunkt er der ikke tid til det ”pjat” mere. Men rent faktisk så er leg, og det, at have det sjovt, en rigtig god måde, at ”skabe noget ro i hovedet” at lære noget nyt, at udvikle os, eller ændre gamle indgroede vaner og handlemønstre.
Det er forældrene, der skal hjælpe og være igangsætteren, og samtidig også kunne tage en snak med ridetræneren, så alle er med på ideen. ”Leg og sjov”, hvor man prøver nogle ting af, kan både være rigtig god læring, vejen til at skabe udvikling, og til at skabe mental ro.


Sørg for at det er glæden, der driver værket.

Fokus på resultater og anerkendelse er en motiverende faktor - men kan også være risikoen til at rytteren/barnet ”brænder ud”, og mister lysten i en tidlig alder.

Kontakt mig for en uforpligtende snak om jeres ønsker og behov -
så kan jeg forklare hvordan jeg kan hjælpe.

Rigtig god fornøjelse med optimering af jeres samarbejde -
til stor fordel for både oplevelser og præstationer.

Med sportslig hilsen
Lars mars


FORSIDE



larsmars@mail.dk




RING 22 79 11 26

Lars Mars