- DEN MENTALE VERDEN
-
FYSISK TRÆNING
- FYSISK TRÆNING
- UDSTRÆKNING
- KONDITION
OPTIMERING INDEN OG UNDER STÆVNER
Hvad kan optimere rytteren
Ofte ”slår vi autopiloten til” og handler ud fra samme mønstre hver gang,
måske uden at tænke over om det er optimalt eller om det kunne blive bedre –
måske fordi at det bare er lettest at gøre det sådan, eller fordi sådan gør andre også.
Jeg kan hjælpe ryttere med at få skabt et overblik, og synliggjort hvilke handlingsmønstre og vaner rytteren benytter inden og under stævner - på den måde kan vi sammen arbejde med forskellige udviklings muligheder der kan optimere og udvikle rytteren, ridningen og oplevelserne.
Mange tror fejlagtigt at man kun kan få glæde af at bruge hjælp/vejledning, hvis man har fået problemer/udfordringer - men fakta er at man har rigtig gode muligheder for at udvikle sig og skabe nye kompetencer når man lære at være åben og arbejde med muligheder.
Jeg kan være med til at skabe robuste fundamenter og langsigtede løsninger til at skabe viden og kompetencer til videre udvikling.
Jeg deltager gerne i ridetræninger og stævner så vi sammen kan udvikle og optimere på handlingsmønstre og vaner, så rytteren kan få ny viden og skabe nye kompetencer.
Du er meget velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende snak, så jeg kan forklare om hvordan jeg eventuelt kan hjælpe dig.
Rigtig mange har kun fokus på at det er træningen der gør dem bedre -
men der er så mange optimerende muligheder udover træningen, der kan hjælpe -
til både udvikling, glæde og endnu flere gode oplevelser.
Hvis vi gerne vil opnå de bedste oplevelser og resultater (ud fra rytterens og ponyens/hestens niveau) - er det en rigtig god ide at investere noget tid på at gennemgå muligheder for at optimere på alt hvad der er at optimeres på de handlingsmønstre og vaner du bruger, inden og under dine stævner.
Mange sportsfolk bruger desværre ikke meget tid på at gennemgå og nørde med muligheder der kan være hensigtsmæssige at afprøve. Det er selvfølgelig individuelt, hvilke områder og små detaljer, der kan optimeres på. De fleste mener selvfølgelig at det de gør er det mest optimale for dem selv, ellers vil de jo nok heller ikke gøre det, som de gør. Derfor kan det være lidt svært at se nye udviklingsmuligheder, men det skader jo ikke at undersøge mulighederne for udvikling.
Vaner
Vaner har den kæmpe fordel, de skaber tryghed og en indre ro, således at der er endnu mere overskud til at koncentrere sig om at holde fokus på den kommende udfordring. Problemet er bare, hvis vanerne ikke har fulgt med vores udvikling eller evt. ændringer af nogle af vores handlemønstre.
Jeg vil bl.a. anbefale rytteren at tænke på flg.:
- Stævneplaner
- Lav planer for hvilke stævner du vil ride og hvilke mål du har for dem - mange drøner "bare" fra stævne til stævne uden at have klare planer for hvad de gerne vil opnå med stævnet.
- Lav f.eks. en "Tjekplan" for dine stævner med målsætninger - på den måde kan man f.eks. skabe synlighed for hvor man er på vej hen bl.a. mht. færdigheder og kompetencer.
- Evaluering
- Brug dine erfaringer fra tidligere stævner - Hvad var godt ? - Hvad var knsp så godt ? - Hvad kan der vær hensigtsmæssigt at ændre på ?
- Lav en god pakke-plan af udstyr og andet
- Det kan være at du allerede har en, eller føler at det er nok at huske på den fordi du har gjort det så mange gange.
- Når vi skriver noget ned, har du er bedre overblik til at flytte rundt på noget eller at tilføje noget.
- Når du skal pakke, følger du bare planen, så kan du bruge tankerne på at glæde dig til stævnet.
- Lav en god mad-plan
- Lav en plan for hvad der vil være godt for dig at spise til et stævne, og hornår du skal spise i forhold til din ridning og alt efter hvor lang tid du skal være på stævnet - på den måde kan du holde et optimalt energi-niveau samt undgå "hovsa-løsninger" med knap så god mad.
- Lav klare aftaler med dine forældre, træner eller hjælper
- Det er en rigtig god ide at have klare aftaler hjemmefra - så man undgår tvivl eller dårlige løsninger som kan skabe irritationer eller frustrationer.
- Rytteren skal fortælle hvad han/hun har brug for af hjælp, og hvordan hjælpen skal udføres - så rytteren ikke skal bruge energi på at tænke over andet end at skabe koncentration på ridningen.
- Vær opmærksom på at det er rytteren der skal hjælpes ud fra behov og ønsker - det skaber tryghed for rytteren, så han/hun bedre kan skabe koncentration på selve opgaven, at vise hvad de kan.
- Hvis nu at samtalerne mellem rytter og forældre ikke lige er de mest konstruktive - eller at samtaleformen er lidt "grov" eller at der ikke bliver sagt noget - er det en rigtig god ide at få sat ord på hvad der er galt, og hvordan de sammen kan hjælpe til at håndtere det.
- Lav gode realistiske planer for hvordan du vil ride til stævnet
- Klare realistiske målsætninger, ud fra rytterens og ponyen/hestens niveau - det skaber ro i hovedet, og glæde til at vise hvad man kan.
- F.eks. om der er noget som du vil prøve af som du har trænet på, som kan skabe viden til næste stævne.
Dagen inden stævne
- Sørg for at have en rolig dag, uden alt for mange gøremål, eller større ting der skal tages stilling til
- Hvis du har mange ting at tænke på - så skriv dem ned, så aflaster du hjernen.
- Sørg for at få hvilet i løbet af dagen - hvor du med fordel kan visualisere om stævnet
- Sørg for at spise og drikke godt - så du skaber masser af energi i krop og hjerne
- Få gjort alle de ting som du kan ordne frem mod stævnet - købt ind, lavet mad, klargjort og pakket udstyr, ordnet ponyen/hesten osv.
- Få en god nattesøvn.
- Inden du skal sove er det en rigtig god ide at få styr på din vejrtrækning og visualisere om stævnet og hvordan du ønsker at ride.
Stævnedag
- Få en god sund og nærende morgen
- Rigtig mange har desværre ikke lyst eller den store fokus på morgenmadden. Det er bare mega dumt - fordi både krop og hjerne har brug for energi til at yde og skabe koncentration.
- Hvis rytteren er hjemmeboende:
- Få talt planerne godt i gennem med forældrene
- Pak i god tid Undgå stressede situationer inden stævner
- Sørg altid for at have god tid - det hjælper hjernen til at få en god start.
- Lav en klar plan for hvornår det er bedst at spise i forhold til ridningen / ridningerne - vi kan dele madden op i to grupper:
- 1) Den langsom-optagelige (f.eks. rugbrød, ris, pasta, grøntsager): Den der tilføre energi over længere tid - den skal helst indtages senest 1,5 time inden præstation - 2) Den hurtig-optagelige (f.eks. bolle med honning, banan, energibar): Giver hurtigere energi, og skal helst indtages senest 0,5 time inden man skal præstere (f.eks. under opsadlingen).
- Husk at drikke rigeligt med væske
- Vand har næsten samme egenskaber som kosten - den hjælper hjerne til bedre koncentration
- For at skabe noget mere energi kan man med fordel også drikke saftevand (med naturlig sukkerindhold) eller energi-drik (ikke de farvestrålende dåser eller flasker fra supermarkederne - men fra pulver der er fremstillet af natur ingredienser).
- Vejrtrækning
- Skab fokus på din vejrtrækning - med vejrtrækningen kan vi bedre skabe overblik, koncentration samt håndtere hvis der opstår lidt nervøsitet eller udfordringer på opvarmningsbanen.
- Sådan gør du: Tøm lungerne helt gennem munden - Træk derefter stille og roligt luften gennem næsen, helt ned i lungespidserne - tøm lungerne stille og roligt gennem næsen - sådan fortsætter man indtil der er skabt noget "ro på" og overblik, så man kan få skabt eller genskabt. koncentrationen.
- Hvile / powernap
- Inden man skal gøre ponyen/hesten klar, er det en rigtig god ide at snuppe et lille hvil (10-15 min.) hvor man lige renser hjernen og skaber fokus på det man skal i gang med - visualisere på opvarmningen og ridningen - skaber koncentration og fokus på at man skal bruge den viden man har og forholde sig til det man kan gøre noget ved, og glemme alt andet.
- Drop alt med de sociale medier, og nyhedsmedier ca. en time inden ridningen
- Det skaber alt for meget uro i hjernen når vi skal forholde os til hvad andre skriver, og hvad vi selv skal skrive. De fleste tænker ikke på at det kan have en betydning - men forskning viser at det kan stresse hjernen og derved kan fjerne fokus på koncentrationen og at skabe "ro i hovedet". Da ridesporten jo er en koncentrationssport, er det en rigtig god ide at have så meget overskud i hjernen som muligt.
- Opvarmningsøvelser inden opvarmningen
- Det vil være super godt for både rytter og ponyen/hesten, hvis rytteren laver nogle øvelser der både kan smidiggøre kroppen og samtidig aktivere nervebanerne, således at rytteren er endnu mere opmærksom fra starten i sadlen - det vil også være til store fordel for ponyen/hesten.
- Under din opvarmning med ponyen/hesten:
- Drik vand, saftevand eller energi-drik (husk energidrikken er fra opblandet pulver fremstillet af naturlige ingredienser), det hjælper krop og hjerne til at yde optimalt.
- Fokus på at have en kontrolleret vejrtrækning, hvis den bliver lidt for ujævn eller hvis du ikke lige får trukket luften helt ned i lungespidserne så rid ud til siden og får styr på det.
- Lad dig ikke frustrere af hvis andre ryttere ikke lige rider som det passer dig bedst - koncentrere dig om det du skal. Acceptere hvis du ikke får den bedste opvarmning - skab fokus på at du ved at du kan ride og at du glæder dig til at vise hvad I kan.
- I slusen og inden ridningen
- Skab "ro på"
- Få styr på vejrtrækningen
- Glæd dig til at vise hvad I kan og har trænet på
- Husk udstrålingen
- Når vi smiler smitter det automatisk positivt af på vores hjerne
- Evaluering
- Efter ridningen er det en rigtig god ide at gennemgå: Hvad var godt ? - Hvad var knap så godt ? - Hvad skal jeg ændre på til næste gang ?
- Hvis man har lavet en "fejl" eller en "knap så god ridning" - er det vigtigt at få sat ord på sine tanker, på den måde kan man undgå at blive alt for frustreret, irriteret, sur, og følelsen af at "det er synd for mig". Det kan vi ikke bruge til noget, men derimod kan vi bruge erfaringen fra ridningen til at blive bedre til næste gang.
Pas på med følelserne
Der er mange følelser involveret i ridesporten - og det er bare ikke hensigtsmæssigt når det drejer sig om at kunne præstere. Når vi skal præstere er det vigtigt at vi kan koncentrere os, og holde fokus - derfor er det vigtigt at der ikke er udefrakommende påvirkninger som kan påvirke vores koncentration, bl.a. pga.:
- Stemningen og kommunikationen mellem rytter og forældre kan til tider være "knap så god"
- Forældrene vi så gerne at deres "barn" (rytteren) præstere godt og ikke laver fejl
- Rytteren vi så gerne have anerkendelse fra tilskuerne, de andre ryttere, trænere, forældre og på de sociale medier.
Dette giver påvirkninger som gør at det kan være svært at tænke rationelt
og derved holde fokus på at skabe udvikling og viden
Lav nogle træningsdage til konkurrencedage
Stævner kan føles, langt fra træningen under de trygge rammer – frygten for at lave fejl og ønsket om anerkendelse står højt i den mentale-pyramide. Det er vigtigt at have de samme rutiner til dine træninger, som du også ønsker at have til dine stævner. Hvis både du, din træner og evt. dine forældre sammen skabe de bedste rutiner, så alle ved hvad der skal gøres og siges hvornår.
Det drejer sig om at skabe så lidt forskel på træning/hverdag og stævner som muligt. Derfor kan det være en god ide at udvælge nogle træninger som skal udføres som om at det var en konkurrence med fuld program-ridning eller bane-ridning. Alt lige fra du står op om morgenen, til du sadler op, rider og sadler af igen. På den måde kan du også afprøve forskellige muligheder uden at det går ud over et stævne.
Jo mere du træner konkurrence-situationer, jo bedre bliver du til at håndtere dem. Det vil skabe stor tryghed når der er genkendelighed fra træningerne til stævnerne, så du og din pony/hest kan koncentrere jer om at vise jeres bedste.
Visualisering
Er groft fortolket en øvelse hvor du forestiller dig en situation, som endnu ikke er sket. Det kan følelses lidt underligt at tænke på noget som ikke er sket endnu - men ud fra vores erfaringer, som hjernen har lagt på lager, kan vi forestille os hvordan en kommende udfordring kan blive. Fordelen ved visualiseringen er, at når du har set de indre-billeder, så bliver det også mere naturligt at udføre og håndtere forskellige udfordringer. Det skaber derved en tryghed til situationen.
Vores hjerne kan være lidt doven, og den kan have svært ved at holde koncentrationen i længere tid. Den vil også vise billeder af situationer hvor det ikke går så godt, så skal du bare starte forfra indtil du ser det som du gerne vil have til at ske - husk at du også skal være realistisk - alle kan ikke blive verdensmestre. Prøv dig frem, når du bliver øvet kan du bruge visualiseringen ned i mindste detalje.
Rigtig god fornøjelse med din optimering inden og under stævner
Du er meget velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende snak om dine ønsker og behov,
til fordel for både udvikling, håndtering af udfordringer og gode oplevelser.
Skrive til mig under ”kontakt” i menuen.
Med sportslig hilsen
Lars mars