BLOG



83. Blog - Ridehesten (24/3-24)

Optimering af rytteren "MENTALTRÆNING ER FOR ALLE"

  • Til at skabe robuste fundamenter til næste niveau – eller til at vedholde et højt niveau.
  • Til at skabe nye/flere kompetencer til endnu mere udvikling og præstation.
  • Til håndtering af eventuelle udfordringer, der kan hæmme udvikling, præstation, samt glæden.

Rigtig mange tager den mentale-verden for givet, og ikke skænker det en tanke – eller forventer at de mentale-kompetencer automatisk udvikler sig i takt med vores erfaringer fra det som vi gør i ridningen – og det gør den selvfølgelig også i en vis grad.


Vores hjerne har også bare ”sit eget liv” – en del af hjernen ”krybdyr-hjernen”, er nemlig altid på vagt,

og vurdere på, om den skal være i ”alarmberedskab”.


Hvis den bliver lidt usikker på om vi er klar til en ”opgave” - vil den typisk kunne påvirke os med:

  • Nervøsitet - som kan påvirke vores koncentration og glæden.
  • Tvivl om vi er ”god nok” – og ”god nok” i forhold til andre.
  • Følelser som kan medføre frustration, skuffelse, og fortvivlelse.

Hvis vi over noget tid gør det normalt at ”krybdyr-hjernen” får lov til at påvirke, uden at vi håndtere det – så vil den blive rigtig god til det – og vi lader oftest bare vores ”moderne hjerne” acceptere det, og lader det være en del af ridningen, og at dyrke sporten.


Mentale-kompetencer

Vi kan træne og træne for at dygtiggøre os – men hvis vores mentale-kompetencer ikke følger med udviklingen, eller hvis noget driller os lidt, uden at vi gør noget ved det - så kan det bevidst eller ubevidst hæmme udviklingen, præstationen og glæden ved ridningen.


Vi kan heldigvis hjælpe hjernen ind på den bedste vej

Tænk på hjernen som en muskel - den skal trænes for at blive stærkere (bedre), som f.eks. hvis det var din krop, du gerne vil gøre stærkere – eller når du træner gentagelser, gentagelser, gentagelser med ponyen/hesten for at blive bedre/holde niveauet.


Der er nogle lette områder som hjælper hjerne, og den mentale-del rigtig meget:

  • Smil / afslappet ansigt. • Ros dig selv for det som du kan.
  • ”Fejl” skaber god viden – i stedet for at se den som noget negativ.
  • Glæde til det som du gør.

Jo mere vi påvirker hjernen med positive indtryk – jo mere ”ro på” og overskud skaber vi.


Mentaltræner

Det kan være en rigtig god investering at bruge en mentaltræner.

  • En mentaltræner skal ikke være din ride-træner - og skal ikke/behøves ikke, at have speciale i din sport.
  • En mentaltræner skal kunne vejlede og coache rytteren og ”mennesket inde i rytteren”, ud fra det mentale-område, samt informere om vigtige ”tillægs-områder” som kan understøtte den mentale-del, (med bl.a.: kost, væske, søvn, hvile, vejrtrækning, planlægning, fysisk, osv.)

Ride-træner vs. mental-træner

  • En sportslig-træner og en mental-træner skal ikke være den samme person.
  • Rytteren og ”mennesket inde i rytteren” skal kunne ”tømme hovedet” for tanker, og eventuelle holdninger der kan opstå overfor træneren i perioder - så det ikke får betydning for deres fremtidige samarbejde.

Nyt tiltag for spring landsholdsryttere i bruttotruppen, U21 og U25

I en artikel på Ridehesten.com, bragt d. 20/3-24 – med overskriften ”Fokus på atleten i springsporten” - kunne man læse om et tiltag hvor Elitesportschef Annette Mosegaard udtaler – ”Vi vil have mere fokus på atleten. Hvordan kan vi optimere rytteren for at gøre det nemmere for hesten”.


Det er jo super dejligt at der bliver sat fokus på både det mentale- og fysiske-område hos de ”unge ryttere” i spring-sporten. Det kan forhåbentligt gøre det mere ”normalt” at ryttere generelt skaber fokus på at optimere på sig selv, og ikke kun på ponyen/hesten.


Jeg kunne dog ikke undgå at trække på smilebåndet, da tiltaget bliver fremlagt som et ”spændende tiltag”, at der bliver skabt fokus på det mentale og fysiske – og at de ønsker, at skabe en holistisk tilgang - altså vi er i år 2024 – det skulle da være en helt normal del af at være sportsudøver, og landsholdsrytter. Men bedre nu end aldrig.


Jeg har skrevet omkring 80 artikler og Blog’ på Ridehesten siden 2017 med temaet ”Optimering af rytteren” - hvor jeg synliggøre alt der kan hjælpe rytteren og ”mennesket inde i rytteren” til at hjælpe sig selv, og med stor fordel for ponyen/hesten. Og netop med en holistisk tilgang – da alt hænger sammen, og har en stor betydningen for hinanden.


Find den rigtige mentaltræner for dig

Der er rigtig mange udbydere på markedet – som alle sammen vil udøveren det bedste - så jeg vil anbefale at du bruger lidt tid på, at finde den som du har tillid til, og god kemi med.


Gennem årene er der efter min mening kommet alt for mange ”mentaltrænere” på markedet - med quickfix-løsninger, og lover ”guld og grønne skove” som et fingerknips. Hvis du bare gør ”sådan” – så forsvinde eventuelle udfordringer.


MEN det kommer altså kun ændringer hvis du selv er ihærdig og arbejde med det, og med gentagelser, gentagelser, gentagelser.


Der findes ingen ”quickfix” for hjernen, som er holdbart – på et tidspunkt vil den finde tilbage til udgangspunktet igen, hvis der ikke opbygges gode robuste fundamenter


Spørg altid mentaltræneren om deres CV – ikke ud fra hvem de har hjulpet, men hvilke mentale erfaringer og kompetencer de selv har fra konkurrencer.


I over 16 år har jeg hjulpet unge og voksne udøvere med at skabe forståelse for hvordan vores hjerne og krop fungere, og reagere i forskellige situationer – og hvordan vi kan hjælpe den på den bedste måde.


Jeg er stor tilhænger af en holistisk tilgang til udøveren samt ”mennesket inde i udøveren” – altså, at det hele hænger sammen, og har stor indflydelse på hinanden.


Og netop når vi får skabt forståelse/viden for hvordan vi bedst kan hjælpe vores hjerne og krop i forskellige situationer – kan vi meget bedre skabe ”ro på” og overblik, til at tage de bedste beslutninger – og dermed kan hjælpe/guide ponyen/hesten på den bedste måde.


UDØVER OG FORÆLDRE

Der kan være mange følelser involveret i ridesporten, og mellem rytter og forældre – og det kan virkelig komme på en stor prøve, både i hverdagen samt inden og efter træning og stævner.


Der er rigtig mange fordele ved at rytter og forældre bruger en mentaltræner – så de sammen kan få synliggjort hvordan de kan hjælpe hinanden på den bedste måde - i stedet for at ramme de ”knap så gode situationer”. Det skal være dejligt at dyrke ridningen og at være en del af det.


Er det pinligt – at søge hjælp udefra?

Jeg oplever ofte at ryttere ikke ønsker at vise at de bruger en mentaltræner – måske fordi at de føler at det er ”pinligt”, eller at det er ”svaghedstegn”, at vise at man ikke selv kan klare situationen. MEN det er jo netop sejt, at man gør noget ekstra for at få det bedste udbytte, og de bedste oplevelser med ridningen.


RIGTIG GOD FORNØJELSE MED DIN MENTALE OPTIMERING – OG EVT. AT BRUGE EN MENTALTRÆNER


Du kan også med fordel læse mine tidligere blogindlæg under dette indlæg


Her på min hjemmeside kan du læse meget mere om mine forslag til optimering af rytteren,

og hjælp til mental-sundhed, trivsel og velfærd – samt optimering til sund udvikling og præstation.


Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental- og fysisk træner, samt optimering


82. Blog - Ridehesten (25/2-24)

Optimering af rytteren "HUSKER DU AT SPISE INDEN OG UNDER STÆVNER?"


I en koncentrationssport fyldt med mange detaljer -

kan energi i hjerne og krop have en stor betydning på ridningen.


Alle har fokus på ponyen/hesten – men mange ryttere glemmer ofte sig selv.


Hvis hjerne og krop ikke er fyldt op med energi – vil det bl.a. have flg. betydninger:

  • Hvis man føler at noget kan være svært – forstærkes denne tanke.
  • Hvis man er usikker eller nervøs – forstærkes denne følelse.
  • Hvis noget ikke går som håbet – vil skuffelsen og følelserne blive forstærket.
  • Mangel på overskud til at holde koncentrationen.
  • Mangel på overskud til at kunne fokusere på de små detaljer.
  • Mangel på overskud til at tænke frem til næste øvelse/spring.
  • Mangel på overskud til at hjælpe ponyen/hesten bedst muligt.

Det hele hænger sammen og har en stor betydning for hinanden

En del af vores hjerne (krybdyr-hjernen) er via instinkter skabt til at gå i ”alarmberedskab”, hvis den bliver usikker på om vi er klar til en ”opgave/situation” – mentalt og fysisk.

  • Når vi har spist, drukket og trænet optimalt – skabes der ”ro på” og tryghed i hjernen – fordi at vi har forberedt os bedst muligt.
  • Men hvis vi mangler en af de bærende områder – vil det føles som, at hjernen forsøger, at modarbejde det som vi gerne vil gøre - fordi at den føler, at vi ikke er helt klar til ”opgaven”.

Erfaring

Gennem mange år og mange erfaringer, hvor jeg har hjulpet ryttere og andre sportsudøvere - er min klare erfaring at rigtig mange glemmer, eller føler ubehag ved, at spise inden og under stævner – mange forklare bl.a.:

  • At man er bange for at mad og væske skal fylde i maven og give ubehag.
  • At man ikke har lyst/appetit til at spise - pga. spænding og nervøsitet.

Jeg har en stor erfaring i at nørde med detaljerne – både fra egne sportspræstationer, fra mange forskellige sportsgrene - samt fra at hjælpe mange ryttere og andre sportsudøvere, for at opnå den bedste udvikling, de bedste præstationer, samt gode oplevelser.


Når jeg hjælper ryttere og andre udøvere, har jeg altid stor fokus på helheden – og at det hele har en stor betydning for hinanden - uanset om vi arbejder med den mentale- eller fysiske-del – og uanset om rytteren ønsker at skabe kompetencer til endnu mere udvikling og præstation - eller om vi arbejder med håndtering af eventuelle udfordringer som kan hæmme udviklingen, præstationen og glæden.


Når mange arbejder med mentaltræning, så bliver der ofte kun skabt fokus på hvordan man skal tænke – men hvis hjernen er presset, og der ikke er optimal energi til rådighed i hjernen - så bliver det svært at overbevise hjernen om, hvordan den skal håndtere forskellige mentale-påvirkninger. Derfor er det vigtigt at have fokus på helheden, så energien konstant kan hjælpe og understøtte hjernen – så vi har det bedste overblik til at kunne tage de bedste beslutninger.


Det drejer sig ikke om kostplaner – mit mål er at skabe en forståelse for hvornår, og i grove træk, hvad der kan være optimerende at spise i hverdagen, inden træning, op til stævne, samt under stævner. Så rytteren har mest mulig energi til rådighed, uden at det fylder i maven.


Alle kan ride uden optimal energi i hjerne og krop – det gør rigtig mange i forvejen, og mange har prøvet det - men hvorfor ikke give sig selv de bedste betingelser, både for udvikling og præstation, samt at kunne hjælpe ponyen/hesten på den bedste måde.


Hvis noget ikke lige går som håbet – kan mangel på energi påvirke hjernen, med bl.a.:

  • At man bliver frustreret og irriteret.
  • At man bliver følelsesladet og kan have let til tåre.
  • At man bliver sur på sig selv – og på forældre, hjælper, træner og andre omkring sig.
  • At man har svært ved at finde løsninger – og svært ved at fokusere på det der gik godt.

Så der er altså rigtig mange gode grunde til, at rytteren får spist og drukket optimalt inden og under stævner, samt inden træning.


Drop energidrikke i de farvestrålende flasker/dåser

Grunden til at man har lyst/behov for energidrik – er fordi at hjernen kalder på hurtig energi, fordi at man ikke har fyldt nok brugbar mad og væske i maven.


Energidrikken kan være rigtig god lige inden man skal ride, for at give hjerne og krop et ekstra lille boost – men der anbefaler jeg ”energi-pulver som opblandes med vand”, og som er udviklet til sportsfolk (f.eks. High5) - og ikke som en læskedrik fyldt med koffein.


Forældre

Forældre undgår ofte at vejleder/presser rytteren (barnet) til at spise, for bl.a. at undgå diskussioner – men de gør tværtimod både rytteren/barnet og sig selv en kæmpe bjørnetjeneste, pga.:

  • Stor risiko for at rytteren ikke kan koncentrere sig optimalt.
  • At der ikke er overskud til at hjælpe ponyen/hesten optimalt.
  • At der er stor risiko for at rytteren lettere bliver irriteret, inden, under og efter ridningen – og at der derved opstår en dårlig stemning.

Lav en god planlægning – så du undgår ”hovsa” løsninger

Uanset om det er i hverdagen, til træning eller til stævner – så er det bedst at krop og hjerne får tilført brugbar energi jævnt fordelt over hele dagen.

  • Gør det let for dig selv: Planlæg tidspunkter til at spise og drikke , og hvad du skal spise og drikke – ud fra de tidspunkter som du skal ride.
  • Pak en ”madkurv” hjemmefra: Så du har alt det med, som du skal bruge til at hjælpe dig optimalt, så du undgår ”hovsa-løsninger”.
  • Hvis du skal meget tideligt hjemmefra: Så pak det som du skal bruge til din morgenmad, aftenen inden – så du kan spise den inden afgang, eller på vejen i bilen.

RIGTIG GOD FORNØJELSE MED OPTIMERING AF DIN ENERGI INDEN OG UNDER STÆVNER


Du kan også med fordel læse mine tidligere blogindlæg under dette indlæg


Her på min hjemmeside kan du læse meget mere om mine forslag til optimering af rytteren, og hjælp til mental-sundhed, trivsel og velfærd – samt optimering til sund udvikling og præstation.


Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental- og fysisk træner, samt optimering ​


81. Blog - Ridehesten (31/1-24)

Optimering af rytteren "OPVARMNING INDEN RIDNINGEN"


Få målrettede udstræknings-øvelser inden rytteren sætter sig op i sadlen -

hjælper både rytteren og ponyen/hesten


Når vi forbereder krop og hjerne på det som vi skal i gang med – starter der en masse gode processer i kroppen, som gør den mere klar til at udføre det som vi gerne vil gøre.


Fordele for rytteren:

Fysisk:

  • Kroppen kan bedre bevæge sig frit når sener og muskler er gjort aktive.
  • Der udsendes ledvæske, som gør vores bevægeapparat mere smidigt.
  • Minimere risikoen for stramheder og ubalancer fremadrettet.

Mentalt:

  • Hjernen bliver mere opmærksom på om der er små ubalancer, som der kan klares inden man sætter sig op i sadlen.
  • Hjernen indstiller sig mentalt på det som vi skal i gang med – og starter processer som gør os mere opmærksomme.
  • Nervøsitet spænder kroppen op – dette kan minimeres med udstrækning og vejrtrækning – som også er med til at skabe ”ro på” i hjerne.

Fordele for ponyen/hesten:

  • Den skal ikke kompensere for en lidt stiv rytter, der skal varmes op undervejs, på samme tid som ponyen/hesten.
  • Rytteren kan bedre mærke detaljerne i hvordan ponyen/hesten bevæger sig lige fra starten – og kan dermed hjælpe ponyen/hesten optimalt.

Uhensigtsmæssig spændt i kroppen

Hvis ridningen starter med at rytteren sidder og spænder lidt op i kroppen, for at kompensere for eventuelle stramheder/ubalancer – kan kroppen/nervebanerne have svært ved at slappe af efterfølgende.


Dette kan meget let medføre at rytteren bevidst eller ubevidst blive ved med at kompensere for ubalancer under hele ridningen.

Dette kan bl.a. medføre:

  • At det bliver svært at give klare signaler til ponyen/hesten.
  • At det bliver svære at udføre de detaljer som man ønsker.
  • At det bliver svære at lære noget nyt for både ponyen/hesten samt rytteren.
  • Samt at hjernen automatisk går i ”alarmberedskab” når den mærker en ”opspændt” krop – så vil den automatisk fokusere på ”det som kan blive svært”.

Så uanset hvilket niveau rytteren rider på, vil det altså være en kæmpe fordel for både ponyen/hesten og rytteren - at bruge nogle få minutter på lidt udstrækning, inden man sætter sig op i sadlen.


FORSLAG TIL ØVELSER INDEN RYTTEREN SÆTTER SIG OP I SADLEN:

  1. Rotation af overkroppen - for at smidiggøre lænden
  2. Bøj ned med overkroppen, med strakte ben - for at smidiggøre lænden
  3. Udstrækning af bryst-musklerne og brystkassen
  4. Bøj det ene ben op mod ballen - for at udstrække lårmusklen

Vær opmærksom

Det kan være individuelt fra rytter til rytter hvilke øvelser der vil være mest optimale at varme op med - ud fra stramheder - ubalancer pga. styrkeforskelle - eller pga. små-skader, eller mén fra tidligere skader.


De fleste kender nok til de dage, hvor kroppen lige skal i gang, inden man føler sig klar på ponyen/hesten – f.eks. pga. lidt træthed, stramhed, eller at man lige har mange ting at tænke på.

  • Disse signaler vil bevidst eller ubevidst, nedsætte rytterens bevægelighed, fokus og koncentration i starten – og dermed strømme ud i ponyen/hesten.
  • Det kan være medvirkende til, at starten kan blive lidt svær – og så vil hjernen automatisk fokusere mest på at det nok ”bliver en svær ridning”.
  • Det påvirker altså vores mentale indstilling – og der opstår lettere en irritation, hvis vi ikke lige kan det som vi gerne vil – og så prøver vi igen, men med lidt mere irritation – så er vi i gang med at opbygge en ond spiral.

HUSK AT DET HELE HÆNGER SAMMEN – OG HAR EN STOR BETYDNING FOR HINANDEN – BÅDE FYSISK OG MENTALT

Så hvorfor ikke gøre det optimale, for at få den bedste start, og det bedste udbytte – samt det mest skånsomme samarbejdet med ponyen/hesten.


Koncentrations-sport

I netop en koncentrationssport som ridesporten, give det endnu mere mening, at gøre alt, så optimalt som muligt – da alt, både psykisk, mentalt og fysisk har en stor påvirkning på vores koncentration. Så jo mere vi kan hjælpe hjernen - jo bedre koncentration.


Nervøsitet

Rent faktisk kan få opvarmnings-/smidighedsøvelser også være behjælpelige til at håndtere et højt spændings-/nervøsitets-niveau.


Når vi bliver lidt for spændte/nervøse påvirkes vores ”flugt-system” - dette gør at vores muskler trækker lidt sammen, samt at der udsendes adrenalin i kroppen – dette gør os klar til at kunne ”flygte” når noget er ubehageligt.


Dette gør at kroppen bliver mere opspændt - og kan hæmme vores bevægelighed, og dermed påvirke ponyen/hesten og ridningen. Dette kan påvirke rytteren til endnu mere nervøsitet og usikkerhed på hvordan det vil gå.


Med opvarmnings-/smidighedsøvelser samt en god fokus på vejrtrækningen – kan vi få krop og hjerne til at slappe mere af, og dermed få skabt noget ”ro på” i hjernen – så den ikke er i et konstant ”alarmberedskab”. Husk på at det hele hænger sammen.


Vær opmærksom på børn og de unge ryttere

De voksne kan selv bestemme – men trænere, rideskoler og forældre har altså en forpligtelse til at hjælpe, og informere børn og unge - om de muligheder og fordele, der er ved at skabe fokus på kroppen. Både til fordel for udviklingen, samt til fordel for skånsom-ridning for rytter og ponyen/hesten, både nu og fremadrettet. Jo før der skabes vaner, jo mere naturligt bliver det for dem at bruge.


Det er meget enkelt at komme i gang

  • Rytteren - er klædt på, og klar til at ride.
  • Ponyen/hesten - er sadlet op og mangler kun trensen.
  • Opvarmningsøvelserne – det tager 3-5 min. at lave øvelser, alt efter behov.
  • Trensen sættes på, og du er klar til ridningen.

Hvis du rider flere heste på en dag

  • Lav opvarmningsøvelserne inden den første ridning – og så igen hvis du har haft en lidt længere pause mellem ridningerne.
  • Hvis du rider flere heste lige efter hinanden, vil det være en stor fordel at lave nogle udstrækningsøvelser efter hver anden eller tredje ridning, så du konstant holder kroppen smidig og bevægelig, og derved ikke begynder at kompensere.

Vær opmærksom på ponyen/hesten

Når ponyen/hesten har brug for behandling med massage, kiropraktor, eller at få anden behandling for, at afhjælpe stramheder/ubalancer – så kan det faktisk være rytterens ubalancer, der kan være skyld i det.

Det kan altså være en rigtig god ide, at rytteren er opmærksom på, at kroppen er smidig og i balance - og at være lidt mere ihærdig med øvelser og træning, hvis ponyen/hesten ofte kræver behandling.


Udstrækning efter ridning

Udover opvarmningen, kan det også være hensigtsmæssigt at lave få målrettet udstræknings-øvelser – det hjælper bl.a. til at minimere risikoen for stramhed i sener, led og muskler.


LAV DIG EN GOD OPVARMNINGS-MODEL - SOM DU KAN OVERSKUE HVER GANG – BÅDE TIL TRÆNING OG STÆVNE


RIGTIG GOD FORNØJELSE MED OPTIMERING AF DIN RIDNING MED UDSTRÆK OG SMIDIGHED -

INDEN DU SÆTTER DIG OP I SADLEN


Du kan også med fordel læse mine tidligere blogindlæg under dette indlæg


Her på min hjemmeside kan du læse meget mere om mine forslag til optimering af rytteren, og hjælp til mental-sundhed, trivsel og velfærd – samt optimering til sund udvikling og præstation.


Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental- og fysisk træner, samt optimering


80. Blog - Ridehesten (18/1-24)

Optimering af rytteren "HUSKER DU AT LEGE"


Når vi starter med ridningen som barn eller ung, starter vi typisk med leg -

hvor det er sjovt og spændende at prøve noget af – og det er ok at vi ikke lige kan det hele -

vi griner bare af det, og glæder os til at prøve igen.


Efterhånden som vi bliver dygtigere og ældre – så er der typisk ikke tid til ”det pjat med at lege” mere – for nu SKAL VI VÆRE SERIØSE! – og forældrene er desværre med på det.


Pludselig bliver hverdagen og ridningen lidt for alvorlig – og vi glemmer GLÆDEN til ridningen – for nu SKAL vi til træning eller til stævne – og ikke til ”noget som vi føler er fedt og sjovt” – jo selvfølgelig, hvis det går godt, er det fedt og sjovt.


Den situation kan på et tidspunkt faktisk både hæmme vores udvikling og præstation, samt glæden til ridningen – fordi at vores hjerne hovedsageligt begynder at fokusere på ”fejl”, og på ”det som vi ikke lige kan”, samt på resultater og placeringer - vi bliver ”fastlåst” i rutiner - i stedet for at lege med løsninger, og at prøve noget af, for at se hvordan det virker.


Vi skal være opmærksomme på at sport og sportsmiljøer, eller vores egen opfattelse i sporten - er blevet meget hård for mange udøvere - og i stedet for at skabe glæde, skaber det ondt i maven, og knap så gode psykiske-påvirkninger.


Jeg oplever rigtig mange børn og unge der ikke har det godt i deres sport – de og deres trænere er blevet alt for alvorlige – og ridningen er gået fra at være en god oplevelse, til at være et kæmpe pres.


Fokus på præstation er blevet større end GLÆDEN til sporten

Mange kæmper sig igennem træninger og stævner uden den mindste glæde – glæden kommer typisk kun frem hvis vi får ros for noget ekstraordinært, eller vinder – alt andet er bare blevet rutine, og ”ren overlevelse”.


Mental indstilling

Det kan både være fysisk- og mental-leg

  • Fysisk leg: Gennem leg kan vi meget lettere dygtiggøre os – når vi er nysgerrige på at prøve noget af, for at se hvordan det virker – udvikler vi os både teknisk, motorisk og fysisk.
  • Mental leg: Vores mentale indstilling har en stor betydning for om vi føler, at noget er sjovt og spændende - eller om vi fokusere mest på, det der kan være svært, eller at undgå at lave ”fejl”.

En LEGENDE TRÆNING kan altså være lige så SERIØS – som en ALVORLIG træning –

det er vores indstilling der bestemmer.


Det kan være svært at lege og at være kreativ – hvis vi ikke lære det

  • Vi kan ofte blive ved med at gentage de samme ting – også selv om at de måske ikke har den bedste virkning for os – det stresser vores hjerne, samt sætter den i ”alarmberedskab.

Undersøgelse

Det er skræmmende læsning, at nyere undersøgelser viser, at mange børn dropper legen i en tidligere aldre, i forhold til tidligere – og at den udendørs leg næsten er forsvundet - samt at mobilen og ipad/tablet har overtaget meget fra den aktive leg.


Legen som læring

Vores indlæring, kreativitet, bevægelse og motorik, samt mentale-indstilling udvikles rigtig godt ved at lege uanset alder, om vi er ung eller voksen – og ved at prøve noget af, uden at det skal måles i GODT ELLER SKIDT - men bare som en konstatering af hvordan det virkede, det vi lige gjorde.


Vi kan altså godt være mega seriøse og ambitiøse – uden at det behøves at føles ”alvorligt”.


Glæden

Når jeg arbejder med sportsudøvere er et af hovedpunkterne altid at finde tilbage til GLÆDEN og LEGEN i sporten – at glæde sig over alt det som man kan, samt at være nysgerrige - i stedt for konstant at fokusere mest på ”fejl”, ”det knap så gode”, eller det som ”kan blive svært”.


Legen

Vi bliver mere og mere alvorlige – når vi konstant påtvinger vores hjerne at forholde os til alt – når vi har lært hjernen at vi konstant skal tage stilling - så vil den automatisk også tage stilling i en leg, og så er det pludselig ikke leg mere – fordi at vi har vænnet hjernen til at alt skal være ”alvorligt”.


PRØV MED FLG. PUNKTER:

  1. Glæd dig til træningen, og til at øve dig – i stedet for at tænke på ”bare det går godt”.
  2. Smil og et afslappet ansigt – skaber ro og overskud i hjernen.
  3. Fokusere på hvorfor du dyrker din ridning.
  4. Glæd dig over alt det som du kan – vores hjerne bliver glad når vi roser os selv – det skaber overskud til at lære noget nyt, og til at dygtiggøre os – i stedet for at fokusere på det som vi føler ”kan være svært”.
  5. Lad legen være en del af din ridning – så det bliver sjovt at prøve noget af, og at finde løsninger på noget der kan være svært, eller går ”knap så godt”
  6. Hvis du er ung, så fortæl dine forældre hvis noget er svært, eller hvis du er presset – og hjælp hinanden med at finde gode løsninger sammen, og evt. med træneren.
  7. Hvis du er forældre, så være meget opmærksom på dit barn/rytteren – de er super gode til at holde noget skjult, f.eks. hvis de bøvler med noget.

RIGTIG GOD FORNØJELSE MED AT GENFINDE LEGEN – ELLER AT FORTSÆTTE MED LEGEN, HVIS DU ER I GANG.


Du kan også med fordel læse mine tidligere blogindlæg under dette indlæg


Her på min hjemmeside kan du læse meget mere om mine forslag til optimering af rytteren,

og hjælp til mental-sundhed, trivsel og velfærd – samt optimering til sund udvikling og præstation.


Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental- og fysisk træner, samt optimering



79. Blog - Ridehesten (31/12-23)

Optimering af rytteren "JEG ØNSKER ALLE ET GODT NYTÅR"


Der er ikke mange dage tilbage af 2023 – men der er stadig masser ting der kan nås

  • EVALUERING AF ÅRET – ”Hvad var godt?” – og ”Hvad var knap så godt?” – ”Hvad kan jeg tage med ind i det nye år?” – ”Hvad kan der med fordel ændres på i det nye år?”.
  • MÅLSÆTNING FOR 2024 – Er der noget som du gerne vil ændre på ? – eller vil du fortsætte på samme måde som du gør nu ? Der er både Sportslige- og personlige mål.

I gennem mange år har jeg skrevet artikler og Blogindlæg, her på Ridehesten – med ideer til alt hvad der kan hjælpe RYTTEREN

Jeg har en stor passion for at videregive muligheder der kan hjælpe til ”Optimering af rytteren” ” – med alt hvad der kan hjælpe til udvikling og præstation - samt til at huske GLÆDEN til sporten, så sporten og hverdagen ikke bliver lidt for ”alvorlig”.


I år er det blevet til nedenstående blogindlæg fra mig:

Du kan læse eller genlæse mine indlæg under min Blog:

  • TEAM – FORÆLDRE OG RYTTER - (5/11-23)
  • FRYGTEN FOR AT FEJLEOG LAVE FEJL - (13/10-23)
  • ROS DIG SELV - (20/8-23) • ONDT ELLER STRAM I LÆNDEN - (30/7-23)
  • VÆR OPMÆRKSOM UNDER VARME FORHOLD (KOST OG VÆSKE) - (2/7-23) • TÆNK PÅ HELHEDEN - 12/6-23)
  • SOCIALE MEDIER OG MOBILTELEFONEN - (11/5-23)
  • VEJRTRÆKNING - (SKAB RO PÅ) - (29/4-23)
  • FORÆLDRE OG TRÆNERE – (RYTTERENS TRIVSEL) - (1/3-23)
  • HAR DU TAGET GODE VALG FOR 2023 - (20/1-23)

Jeg hjælper ryttere med alt hvad der kan hjælpe dem mht.:

  • Håndtering af eventuelle udfordringer der kan hæmme deres udvikling, præstation og glæden til sporten.
  • Til at skabe nye kompetencer, der kan lægge et mentalt-lag på de styrker som rytteren har i forvejen. Mange tror fejlagtigt, at man kun bruger hjælp udefra hvis man har udfordringer.

Sammen finder vi alle de kompetencer som rytteren allerede har – gør dem mere synlige og forstærker dem.


Jeg arbejder ikke med quickfix løstning

  • Jeg sørger for at rytteren får skabt en god viden og forståelse for hvorfor vores hjerne arbejder som den gør i forskellige situationer.
  • Vi får skabt gode robuste fundamenter – der kan skabe ”ro på” og overblik – til at kunne tage de bedste beslutninger i forskellige situationer.
  • Jeg sørger for at rytteren får lette værktøjer – som let kan bruges i forskellige situationer.
  • Vi har altid fuld fokus på hele personen – både rytteren og ”mennesket inde i rytteren” – samt har fokus på helheden (at det hele hænger sammen og har en stor betydning for hinanden).

Prøv at bruge en mentaltræning i 2024

Alt for mange går desværre og bøvler med noget, som kan hæmme deres udvikling, præstation eller glæden til sporten – uden at gøre noget ved det – det er bare blevet en normal del af sporten og hverdagen.


Det kan være en stor fordel at få lidt hjælp udefra til at komme ud af ”knap så gode mønstre”, som stille og roligt er blevet skabt over tid – og som pludselig er blevet normlen.


RIGITG GOD FORNØJELSE MED AT NYDE DET SIDSTE AF 2023 – OG AT GØRE KLAR TIL 2024


Du kan også med fordel læse mine tidligere blogindlæg under dette indlæg


Her på min hjemmeside kan du læse meget mere om mine forslag til optimering af rytteren, og hjælp til mental-sundhed, trivsel og velfærd – samt optimering til sund udvikling og præstation.


Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental- og fysisk træner, samt optimering


EVALUERING FOR 2023

Gennem de sidste 17 år har jeg hjulpet, og samarbejdet med sportsudøvere indenfor mange forskellige sportsgrene – både med kompetencer til endnu mere udvikling og præstation – eller til håndtering af eventuelle udfordringer.


Inden for de seneste få år, kan jeg se at evalueringen er kommet under pres – rigtig mange har svært ved at koncentrere sig om noget der er sket - eller måske ønsker at glemme, hvis noget ikke er gået som håbet. De fleste skynder sig videre – i søgen på, og håb om det næste resultat.


Prøv at stille dig selv nedenstående spørgsmål:

1) Har du haft et år med succes – både som rytter og menneske?

  • Med glæde – og med gode oplevelser? • Med god udvikling – og med gode resultater og præstationer?
  • Med god trivsel - og et godt selvværd?

Eller:

2) Har dit år været præget af udfordringer – og haft mest fokus på ”det knap så gode”?

  • Fleste stævner med nervøsitet – i forhold til glæden, til at vise/prøve det af som du har trænet på?
  • Fleste træninger med alvorlige, sure og frustrerende tanker – i forhold til fokus på glæden ved at ride, og at finde løsninger?
  • Fleste ”hovsa-løsninger” mht. mad og drikke inden og efter træning/stævner – i forhold til god planlægning?
  • Mest fokus på ”fejl”, eller noget ”knap så godt” – i forhold til at finde løsninger?
  • Mest fokus på resultater, placeringer og andre ryttere – i forhold til fokus på alt det som du kan, samt at hjælpe dig selv og ponyen/hesten?

HVAD GJORDE DU FOR AT FÅ DET BEDSTE UDBYTTE I 2023 ?

HVAD VIL DU GØRE FOR AT FÅ DET BEDSTE UDBYTTE I 2024 ?


Skab fokus på det som du kan gøre noget ved, og selv kan påvirke –

i stedt for at fokusere på alt det udefrakommende, som vi ikke selv er herre over.


MÅLSÆTNING OG PLANLÆGNING FOR 2024

1) Lav realistiske mål ud fra dine evalueringer

  • Lav også en realistiske planlægninger for hvordan du kan nå dine mål, både: I sporten - i hverdagen - i skole/uddannelse/arbejde.
  • Undgå at du skal ud og indhente noget som du ikke lige nåede i 2023

2) Vær opmærksom på, at der er stor forskel på ”ønsker/håb” i forhold til ”realistiske målsætninger”:

  • Målsætning ud fra ”ønsker, håb og drømme”: Er påvirket af følelser. Dette er ikke rationelt, og kan let skabe ”knap så gode oplevelser”.
  • Realistisk målsætning: Skabes både ud fra den viden og de erfaringer som vi har opbygget, og ud fra det niveau som rytter og ponyen/hesten har som udgangspunkt.

3) Ønsker/drømme/målsætninger – skal gå hånd i hånd, med en realistiske målsætning, samt vores viden, kompetencer og niveau.

  • Sørg for at lave klare målsætninger og planlægninger ud fra det som er realistisk – og ud fra det niveau som du og ponyen/hesten har opbygget.

4) Undgå at blive ved med at gøre det samme – hvis det ikke virker

  • Der er desværre alt for mange der bliver ved med at gøre det samme, og hænger i de samme ”knap så gode mønstre”, eller slæbe de samme udfordringer med sig dag efter dag, stævne efter stævne. Fordi vores hjerne er super god til at overbevise os om, at det nok bliver bedre i morgen/næste gang – det gør det bare sjældent, hvis vi ikke laver ændringer.


5) Sæt ord på det som du tænker på – og som du virkelig gerne vil.

  • Det hjælper din hjernen til at skabe et bedre overblik, over hvad der er realistisk – og hvad der er hensigtsmæssigt at gøre for at nå målet

6) Planlæg, prioritere og synliggøre hvilket udbytte du ønsker dig af hvert enkelt stævne – i stedet for at drøner fra stævne til stævne.


Husk på glæden ved processen (træningerne) frem mod dine mål.


RIGTIG GOD FORNØJELSE MED DIN EVALUERING for 2023 – OG DINE MÅLSÆTNINGER FOR 2024

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental- og fysisk træner samt optimering


78. Blog - Ridehesten (5/11-23)

Optimering af rytteren og forældre - "TEAM - FORÆLDRE OG RYTTER"


Prøv at se jer som et TEAM når I taler ridning - ikke som “barn og forældre” - men som “RYTTER og HJÆLPER”


Det skaber et godt ”rum” hvor der er en tydelig forskel på "Forældre-Barn-rollen", og "Hjælper-Rytter rollen":

  • I rollerne som "forældre og barn" - er der stor risiko for at hverdagen, det praktiske, og følelser bliver involveret i ridningen, og det er typisk ikke hensigtsmæssigt.
  • I et TEAM - hvor rollerne ses som "hjælper og rytter" - giver det en meget bedre mulighed for at vide hvordan rytteren (barnet) trives i ridningen, og hvordan man bedst kan hinanden til udvikling, eller håndtering af eventuelle udfordringer.

Der er mange følelser involveret mellem forældre og ”barn”

  • Forældre ønsker selvfølgelig det bedste for deres ”barn” – og har selvfølgelig også ”voksen-rollen” på sig.
  • ”Barnet” ønsker at vise overfor deres forældre, at de har styr på deres ridning og ponyen/hesten - samt at vise deres taknemmelighed for, at forældre gør det muligt at dyrke ridningen.

Derfor kan der let opstå en anspændt stemning mellem ”barnet/rytter” og forældre – fordi at begge parter har følelserne ”hængende uden på tøjet” – der skal altså ikke meget til, for at ”sige noget forkert” - eller at noget kan ”opfattes anderleders end det er ment”.


Jeg høre og ser ofte på stævnepladserne, at ”bølgerne kan gå højt” – og for mange er det blevet en fast del af deres ridesport – og det er på ingen måde godt for hverken udviklingen, præstationen, eller at skabe gode oplevelser.


I et team hjælper man hinanden - og gør hinanden gode - både som rytter og som ”hjælper”.

  • Hjælp hinanden til - at blive gode til, at hjælpe hinanden.
  • Undgå forventninger – fortæl i stedt hvad I ønsker af hinanden - og hvordan det bedst kan lade sig gøre.
  • Brug hinanden som sparringspartner – og lær af, og til hinanden.
  • Hjælpe hinanden til at forstå og acceptere hinanden.

Når I taler ridning – så prøv at forestille jer - at I tager en kasket på, hvor der står ”RIDNING” på –

nu er det kun ridningen det drejer sig om – og IKKE ANDET.


I et team kan man skabe et trygt ”rum” hvor man kan være mere konkret – uden at det bliver misforstået – fordi at der er klare aftaler om, at alt det der bliver sagt, er for at opnå de bedste oplevelser - både med ridningen, og at være sammen - uanset resultater og placeringer.


Kommunikation

Kommunikation er afgørende for et godt TEAM – snak stille og roligt sammen, og fortæl hinanden hvad I har brug for:

  • Alt kommunikation skal være konstruktiv – og alt hvad der bliver sagt og gjort - er for at hjælpe hinanden til, at få de bedste oplevelser.
  • Det er helt ok at være uenige om noget – men undgå diskussioner – tag en lille snak om det, så I skaber forståelse for hinanden - og find løsninger sammen.
  • Fortæl hinanden hvad I har brug for - så I kan hjælpe hinanden på den bedste måde.
  • Gør det muligt at snakke om alt - også de lidt svære følelses-områder, f.eks. ”fejl”, eller noget der ”går knap så godt” - jo mere vi snakker om tingene, jo lettere bliver det at håndtere dem.

Lav klare aftaler – og afstemte forventninger

  • Lav klare aftaler hjemmefra - hvem der gør hvad og hvornår.
  • Lav klare aftaler for hvad skal der siges, og hvornår.

Det skaber tryghed for begge parter - når der ikke skal tages større valg eller diskussioner til træning eller ved stævner.


Forvent ikke noget – hvis du ikke har sagt hvad du forventer

  • Der må aldrig forventes mere end det der er aftalt på forhånd.
  • Det er ikke en gættekonkurrence - derfor er det vigtigt, at have klare aftaler om hvem der gør hvad, hvornår og hvordan.

Når vi sammen aftaler og planlægger det hele hjemmefra,

skabes der både tryghed og ro i hovedet hos både hjælper og rytter.


Undgå at ridningen bliver lidt for ”Alvorlig”

Alvorligt: Har ikke noget med seriøs at gøre – Alvorligt: Stresser hjernen – Seriøs: Gør os klar.

  • Smil og lav sjov sammen – gør det til en dejlig oplevelse at tage til træning og stævner.
  • Fokusere på alt det gode – og find løsninger sammen, til at håndtere eventuelle udfordringer.
  • Jo mere vi hjælper hjernen med at fokusere på alt det gode - jo mere skaber hjernen “ro på” og tryghed - så vi kan hjælpe os selv og ponyen/hesten på den bedste måde

Ros hinanden i teamet

Prøv at fokusere på:

  • Alt det dejlige ved ridningen.
  • Alt det der går godt - og alt det som I kan.
  • Glæden ved at være sammen om ridningen.

Når vi fokusere på GLÆDEN - påvirker vi vores “belønnings-center” -

på samme måde som når vi spiser noget som vi godt kan lide - det skaber ro og overskud og hjerne.


Sig: ”VI” og ikke du – det giver en rigtig god fællesskabs følelse

  • F.eks.: Vi huske hinanden på vores fokus-områder.
  • F.eks.: Vi havde ikke lige den bedste dag – eller VI gjorde det sgu rigtig godt i dag.
  • På den måde kommer rytteren ikke til at står alene, med eventuelle ”fejl”, eller ”noget der gik knap så godt”.
  • Det skaber tryghed i hjernen når VI er sammen om det.

Mentaltræner i jeres team

Der er store fordele for både ”forældre og barn” / ”hjælper og rytter” ved at bruge kompetent hjælp udefra til optimering af teamet, og til det mentale-områder.


Mange føler at der skal være noget galt, før man vælger en mentaltræner – men det er meget lettere for begge parter (”barnet/rytteren” og forældre), at der kommer en udefra, uden at der er familiefølelser involveret – både mht. endnu mere udvikling og gode oplevelser, eller til håndtering af eventuelle udfordringer.


Vær opmærksom på at det hele hænger sammen – og har en stor betydning for hinanden

  • I mine Blogindlæg, og i den måde som jeg arbejder – har Jeg altid stor fokus på helheden og detaljerne – samt på både rytteren og ”mennesket inde i rytteren”.

RIGITG GOD FORNØJELSE MED AT FÅ SKABT JERES OPTIMALE TEAM –

MED KLAR KOMMUNIKATION OG AFSTEMTE FORVENTNINGER


I kan også med fordel læse mine tidligere blogindlæg herunder


Her på min hjemmeside kan du læse meget mere om mine forslag til optimering af rytteren, og hjælp til mental-sundhed, trivsel og velfærd – samt optimering til sund udvikling og præstation.


med sportslig hilsen

Lars mars

mental- og fysisk træner, samt optimering


77. Blog - Ridehesten (13/10-23)

Optimering af rytteren - FRYGTEN FOR AT "FEJLE" - ELLER FOR AT LAVE "FEJL"


Frygten for at lave ”fejl” – kan ofte fylde meget mere end glæden ved at vise det som man har trænet, eller øvet sig på.


Vi lever i en præstations-kultur, og en konstant søgen på anerkendelse – vi giver ofte samfundet skylden for, at vi bliver pressede med høje forventninger fra omverdenen.


MEN ofte er det os selv der sætter de høje forventninger – vores fokus på præstationer og resultater skaber en stress-tilstand som er med til, at skabe usikkerhed og tvivl til os selv.


Med et stort pres overfor os selv, kan vi faktisk helt glemme alt det som vi kan – og i stedet komme til at fokusere mest på ”alt det der kan være svært, eller kan gå knap så godt”.


Vi kan ikke alle få 12 til eksamen, eller komme på landsholdet –

men alle kan gøre sit bedste for at være optimal forberedt, og at have en positiv mental-indstilling.


Det er helt naturligt at vores hjerne søger efter de forklaringer som er lettest at forstå – altså at det f.eks. er omverdenens skyld at vi er pressede. Dvs. at vores hjerne er super god til at skubbe skylden og grunden videre – så vi ikke selv skal tage ansvar for det der påvirker os.


Vores tankegang og mentale-indstilling har en stor betydning for det udbytte som vi får –

så hvis vi har mest fokus på det der er svært, eller det der kan være svært, eller frygter at lave ”fejl” –

så bliver vores hjerne rigtig god til det.


Vi kan heldigvis hjælpe vores hjerne ind på den bedste vej – så den ikke får lov til at løbe løbsk i et tankemylder som gør os utryg, og i en informationsmængde, om hvad der kan være svært.


Jeg ved at jeg ofte kommer til at skrive lidt lange blogindlæg – det er bl.a. fordi at jeg bliver grebet af, at det hele hænger sammen, og har en stor påvirkning og betydning for hinanden – så det kan være lidt svært hvor jeg lige skal stoppe.


Jeg har en stor passion for hvordan vi kan hjælpe os selv på den bedste måde, både til udvikling og præstation, eller til håndtering af eventuelle udfordringer der kan hæmme vores udvikling og præstation samt glæden til det som vi gør.


I dette blogindlæg vil jeg forsøge at holde mig til korte overblik, råd og ideer – og forhåbentlig skabe lidt interesse for, hvordan vi kan gøre vores mentale-indstilling lettere for os selv.


Vi kan konstant blive påvirket af hvor svært livet kan være, både fra de sociale medier, fra tv og blandt andre mennesker – og det er som om at det er blevet trendy, at det skal være ”svært”. Det er desværre et quickfix som hjernen søger, som en accept at ”det er synd for mig”.


Det hele hænger sammen og har en stor betydning for hinanden

Det vi oplever i skole/uddannelse, på arbejde, i hverdagen, i familien, og til sporten påvirker hinanden.


Vores hjerne har svært ved at skelne mellem de forskellige områder – så vi vil automatisk slæbe påvirkninger med fra det ene, til det andet.

  • En god dag i skolen/uddannelsen, eller på arbejdet – giver typisk også en god indstilling til træningen, og det bliver fedt at komme til træning, og at finde løsninger hvis noget er lidt svært.
  • Omvendt vil en knap så god dag – også kunne påvirke med en knap så god indstilling – så der vil være mere fokus på det som kan blive svært, eller at kunne finde løsninger på det som ”går knap så godt”.

Det skabe uro i hovedet, når hjernen kommer til at blande det hele sammen – så vi ikke helt ved hvor eventuelle ”knap så gode” påvirkninger kommer fra – og derved kan vi have svært ved, at få taget fat i dem og få dem løst.


Det vil resultere i, at der konstant ulmer en usikkerhed enten bevidst, eller lige under overfladen som noget ubevidst. Det fremkalder en stress-tilstand fordi at hjernen mangler tryghed.


Den utrygge følelse vil stresser hjernen, så den er parat til at gå i ”alarmberedskab” når vi skal præstere - f.eks. når vi tager til stævner, til eksamen, eller til et vigtigt møde – så vil hjernen typisk opleve det som noget ubehageligt – ”for sæt nu at det ikke går godt/og at vi fejler?”


Du kan eventuelt prøve at være opmærksom på nedenstående forslag:

1) Hjælp hjernen ind på den bedste vej

Vores hjerne er styret af følelser og instinkter – og det er ikke altid godt – derfor kan vi med stor fordel, hjælpe vores hjerne til, at have den bedste positive mentale-indstilling til det som vi skal i gang med.


2) Sæt en ”kile” i dit tankemønster

Hver gang du bliver lidt i tvivl – så sig til dig selv: ”Hey – kan det betale sig at jeg tænker sådan” – så hjælper vi vores hjerne til at tage stilling, i stedet for bare at løbe rundt i hamsterhjulet.


3) Ros dig selv

Din hjerne vil elske dig for det – jo mere vi roser os selv for de helt almindelige hverdags ting, og de helt almindelige rutine-ting i din sport – jo mere ro og tryghed skabes der i hjernen. Hjernen får derved skabt et godt og positivt fundament.


4) Glæden til din sport – i stedet for kun fokus på præstationer og resultater

Når vi fokusere på glæden til det som vi skal i gang med – skabes der overskud og overblik til at kunne tage de bedste beslutninger, til at hjælpe dig selv og ponyen/hesten på den bedste måde.


5) Smil

Et afslappet / smilende ansigt påvirker hjernen meget mere end vi kan forestille os – det skaber ro og tryghed i hjernen.


6) Mobiltelefonen – sociale medier

Prøv at vurdere om du læser flest opslag om mennesker der påvirker dig med ”knap så positive” påvirkninger – eller om du søger dem som påvirker dig positivt og skaber glæde.


RIGTIG GOD FORNØJELSE MED AT HJÆLPE DIN HJERNE


Du kan også med fordel læse mine tidligere blogindlæg herunder


Her på min hjemmeside kan du læse meget mere om mine forslag til optimering af rytteren, og hjælp til mental-sundhed, trivsel og velfærd – samt optimering til sund udvikling og præstation.


Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental – og fysisk-træner samt optimering


76. Blog - Ridehesten (20/8-23)

Optimering af rytteren - ROS DIG SELV


Optimering af rytteren Vi roser typisk kun os selv hvis vi har gjort noget ekstra godt / ekstra ordinært


Vi glemmer typisk at rose os selv for de helt almindelige hverdags-ting/situationer - fordi det er jo bare noget som vi gør, og vi forventer af os selv

Hvis vi konstant kun fokusere på det som skal være bedre - om vi er gode nok - frygten for at lave ”fejl”, osv. – så vil vores hjerne blive stresset og overbelastet – på samme måde som hvis vi løber en tur, på et tidspunkt vil vi blive trætte, og har brug for en pause, ellers vil vi falde om af træthed – vi tilbyder bare ikke vores hjerne en pause.


Vi stresser vores hjerne alt for meget med negative tanker – og glemmer alt det almendige og alt der går godt

Vores samfund er præget af en præstationskultur, og en konstant søgen på anerkendelse – det skaber konstant ofre, med flere og flere der oplever mistrivsel og psykiske-påvirkninger i mindre eller større grad - som f.eks. stress og angst o.l. - samt at flere og flere ikke føler sig tilpas, føler ensomhed, og får konstateret en diagnose.


Hvis vi konstant søger anerkendelse for det som vi gør, og om ”vi er gode nok” – bliver det som et rusmiddel – som hjernen konstant vil søge, for at få et quickfix.


Vi vil altså konstant bevidst eller ubevidst søge efter top-præstationer uanset om det er i hverdagen, i skole/uddannelse/arbejde eller til ridningen - for at få den eftertragtede anerkendelse/quickfix.


Og så glemmer eller overser vi let, at ROSE OS SELV for alt det som vi kan, og gør for at dygtiggøre os , eller det vi gøre for at klare lidt svære situationer.


Det er som om at der kun er fokus på alt det som er svært, og alt det som ikke lige passer ind i den enkelte persons verden

Det er som om at vi bare hopper ind på et transportbånd og lader os fragte gennem alt det som kan gøre livet svært – uden at hoppe af, og spørge sig selv om: ”Hvorfor gør jeg det så svært for mig selv?”.


Alle kan ikke få de højeste karakter, den højeste uddannelse, være på landshold, eller at have flest følgere på de sociale medier, og være bedste venner med alle – MEN alle kan hjælpe sig selv med at skabe glæde, tryghed og et godt selvværd.


ET SMIL, OG AT ROSE SIG SELV – er en god kombination til at gøre noget godt for sig selv

  • Hvis vores mentale-indstilling bliver lidt for ALVORLIG – vil vores hjerne være i ”alarmberedskab” – og det vil påvirker alt hvad vi gør, og skal i gang med.

Selvtillid og selvværd

Vi bliver bedre og bedre til at nedbryde os selv – i stedet for at opbygge selvtillid og selvværd.


Med meget få redskaber kan vi heldigvis hjælpe vores hjerne ved stille og roligt at vende vores tankegang – så vi fokusere på, og glæder os over alt det som vi gør, og får gjort, også på ”de knap så gode dage” – i stedet for konstant at fokusere på eventuelle ”fejl”, og ”frygten” for at lave ”fejl”, eller følelsen af, ikke at være gode nok”.


Det tager noget tid at ændre vores tankemønstre – men det er hele arbejdet værd.

Du skal ”bare” tage beslutningen om at hjælpe dig selv – eller at kontakte en mentaltræner der lige kan hjælpe dig i gang med nogle redskaber.


Ros dig selv

  • For noget som du føler ”bare” er helt almindeligt – og som du forventer af dig selv.
  • For det som du gør, for at klare situationer på ”knap så gode dage/træninger/stævner”.
  • For at du fik redet ponyen/hesten rundt – selvom at den, eller du ikke lige havde dagen.
  • For her gang du får afsluttet noget/en opgave – sig til dig selv: ”Det var dejligt, så fik jeg klaret det”.
  • For at du tager ansvar for sig selv.

Din hjerne og dit belønningscenter vil elske dig for det


Vores belønnings-center / belønnings-system i hjernen

Vores hjerne er indrettet sådan, at hvis vi oplever noget dejligt – så frigiver hjernen ”lykkestoffet dopamin” – dette skaber en dejlig tilstand, tryghed, og glæde i både hjerne og krop.


Så når vi ”roser os selv” også for noget ”helt almindeligt” – skabes der en ”lykkefølelse” som gør os glade og mere afslappede – det hjælper os til, at vi bedre kan fokusere på alt det som går ok/fint/godt, i stedet for ”frygten for at lave fejl”.

  • Jo mere vi roser os selv, også for de helt almindelige hverdags-ting/situationer - jo stærkere bliver vores ”belønnings-center”.
  • Det styrker os til, at kunne skabe ”ro på”, tænke positivt, samt skabe glæde og tryghed i hverdagen.
  • Samt til at kunne finde løsninger i pressede situationer.

Dopaminen kan desværre også have en negativ effekt – med at skabe afhængighed – som f.eks.:

  • At vores søgen på resultater, placeringer og anerkendelse – bliver større end f.eks. glæden ved ridningen.
  • At vi skaber en afhængighed til mobiltelefonen – fordi at de sociale medier og underholdende platforme skaber et quickfix.
  • Eller at vi bliver afhængige af de moderigtige energidrikke i farvestrålende dåser/flasker, fyldt med koffein – fordi at hjernen mærker at det skaber en tiltrængt energi.
  • Og så selvfølgelig alt det skræmmende med rygning, eller misbrug af alkohol, medicin, stoffer, m.m. – som også skaber et quickfix, og en tilstand hvor hjernen kan slappe af i et øjeblik.

Ros fra forældre

Rytteren/barnet vil gerne gøre forældrene glade, samt bevise at tiden og pengene er givet godt ud til ridningen – så det kan meget let, bevidst eller ubevidst blive en stressende situation at tage til træning eller stævner for rytteren - fordi at rytteren/barnet håber at det går godt, så man kan få den tiltrængte anerkendelse og ros.

  • Søgen på ros og anerkendelse skaber afhængighed og bliver ofte målet – i stedet for glæden ved at ride. Det skaber stress i både hjerne og krop.

Prøv i stedet for at rose, at spørge ind til hvad rytteren/barnet gjorde for at lave den flotte præstation, eller fik sig kæmpet igennem med en lidt svær pony/hest – på den måde bliver forventningerne og presset på barnet/rytteren mindre.

  • Derefter kan man sagtens rose – for så er det ikke den primære belønning.

RIGTIG GOD FORNØJELSE MED AT ”ROSE DIG SELV” – OG AT HJÆLPE DIN HJERNE


Du kan også med fordel læse mine tidligere blogindlæg herunder


Her på min hjemmeside kan du læse meget mere om mine forslag til optimering af rytteren, og hjælp til mental-sundhed, trivsel og velfærd – samt optimering til sund udvikling og præstation.


Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental – og fysisk-træner samt optimering


75. Blog - Ridehesten (30/7-23)

Optimering af rytteren - "ONDT, ELLER STRAM I LÆNDEN"


Rigtig mange ryttere bøvler med lidt eller større smerte, eller stramheder i lænden.

Dette kan bl.a. skyldes ubalancer fra forskellige steder i kroppen, overbelastninger, eller fra mén fra tidligere skade – men det kan også opstå hvis man er stresset, eller hvis man føler at der er et stort pres. Eller en kombination af både fysiske- og psykiske-påvirkninger.


Når vi dyrker sport er der stor sandsynlighed for at der engang i mellem kan opstå nogle udfordringer med krop eller hjerne – heldigvis er der mange gode muligheder for, at gøre tingene bedre og lettere for sig selv - så jeg anbefaler at vi tage action, og finde løsninger på eventuelle udfordringer, i stedet for at acceptere det.


Mange bider smerten/irritationen i sig – og over tid bliver det ”bare” en del af hverdagen og ridningen - og man begynder automatisk at kompensere når man går, sidder, ridder og laver andre gøremål.

  • Længere tids påvirkninger vil stille og roligt skabe større udfordringer og ubalancer andre steder i kroppen.
  • Det kan også have stor indvirkning og påvirke ponyen/hesten’ udvikling og præstation, samt skabe risiko for overbelastninger og skader.

Nederst i blogindlægget har jeg lavet forslag til udstrækningsøvelser der er lette og gode at starte med -

og som kan skabe et godt overblik over, om der er behov for behandling.


Både krop og hjerne har en stor indflydelse på hvordan vi har det

Kroppen påvirker hjernen – og hjernen påvirker kroppen. Når det går godt mærker vi typisk mindre eller ikke noget – men hvis det går ”knap så godt” forstærkes tanker og påvirkninger.

  • Fysiske-grunde: Hvis kroppen giver lyd fra sig – så vil det automatisk også påvirke vores hjerne (psyke/mentale-indstilling).
  • Psykiske-/mentale-grunde: Hvis det ikke går godt i en periode – vil hjernen automatisk forsøge at finde ubalancer i kroppen, hvor den fysisk kan påvirke vores ”frustration”.

Vær opmærksom på at mit blogindlæg ikke vedrøre akut fysisk trauma/ulykke.

Ved akut opstået smerte efter traume/ulykke anbefaler jeg altid at man bliver skannet, så man sikre sig viden om skadens omfang, og dermed får et godt overblik over behandlingsmuligheder – så man ikke spilder tiden, og dermed forlænger helings-processen, eller at blive behandlet for skaden uden resultat.


Det hele hænger sammen og har en stor betydning for hinanden

Når jeg hjælper ryttere med det fysiske- eller mentale-område – skaber jeg altid et overblik over hvordan deres krop og hjerne har det – for at sikre mig at vi arbejder ud fra det bedste udgangspunkt. Så vi ikke arbejder med noget fysisk eller mentalt, som kan stamme fra et helt andet sted.


Mange års erfaring fra at dyrke mange forskellige sportsgrene, samt mange års erfaring med at hjælpe sportsudøvere fysisk, eller mentalt - har givet mig god viden og gode kompetencer til, at vejlede og hjælpe ryttere og andre sportsudøvere – bl.a. med at skabe fokus på helheden, for at få det bedst udbytte.


Smerter eller stramheder har stor påvirkning på både vores fysik og psyke.

Vi kan kun ignorere irritationerne til en vis grænse – men med alt sandsynlighed vil det indvirke på flg. måder:

Fysisk påvirkning under træning og stævner:

  • Kroppen vil automatisk forsøge at kompensere – og der er stor risiko for at vi overbelaster andre områder.
  • Det kræver mere energi når kroppen skal kompensere.
  • Det bliver svære at lære nye-, og at udføre øvelser.

Psykiske påvirkninger under træning og stævner:

  • Vi bliver lettere irriteret og frustreret hvis kroppen ”giver lyd”, eller ikke kan eller vil, det som vi vil.
  • Hvis vi er lidt nervøse – eller tingene ikke lige fungere i en periode - vil tankerne automatisk prøve at finde nogle steder i kroppen, som kan påvirkes.
  • Det er svære at holde koncentrationen i længere tid – når kroppen giver signaler fra sig.

Hverdagen:

  • Vi har svære ved at restituere når kroppen skal bruge ekstra energi på at håndtere smerter, stramheder eller til at kompensere.
  • Vi bliver lettere irriteret på os selv, venner, familie osv.

Vores tanker kan udløse fysisk-smerte

Vores hjerne er simpelthen så stærk, at den kan skabe ”smerte/irritationer” i kroppen - bl.a. hvis vi konstant presser hjernen med noget ”knap så godt”, eller ignorere dens signaler - som f.eks.:

  • Hvis vi er lidt for stressede i hverdagen.
  • Hvis vi ikke lige trives, eller har det helt så godt med os selv.
  • Hvis vi frygter at lave ”fejl” – eller frygter hvis ”noget går knap så godt”.
  • Hvis vi har mest fokus på hvad andre tænker om os.

Når krop eller hjerne ”giver lyd fra sig” – påvirker det os bevidst eller ubevidst –

og kan have stor indflydelse på vores udvikling og præstation samt vores mentale-indstilling.


Behandling

Mange går til en massør, fysioterapeut, eller kiropraktor – og det kan være super godt at få løsnet op i og omkring området – men det er vigtigt at finde ud af, hvad og hvor smerten eller stamheden stammer fra – ellers bliver det bare en quickfix-løsning i en periode, og der er stor risiko for at ”problemet” fortsætter eller opstår igen.


Mange behandlere behandler ofte kun i det område hvor ”kroppen giver lyd” - men ubalancen kan være opstået, og stamme fra et helt andet område – eller fra psykiske-/mentale-påvirkninger - derfor er det vigtigt at bruge en behandler der har en holistisk tilgang til kroppen og mennesket.


Stil krav til dig selv, og til en behandler

  • Få lavet en klar plan – så du ikke bare går fra den ene behandling til den næste.
  • Få øvelser som du kan lave derhjemme, så behandlingen ikke kun forgår engang i mellem hos behandleren.
  • Vær god til at få lavet øvelser der kan løsne op, og måske styrke for det belastede område.
  • Vær opmærksom på om smerterne eller stramhederne stammer fra psykiske-/mentale-påvirkninger – så du kan vælge den bedste behandling.

MÅSKE KAN DET VÆRE EN GOD IDE, AT FÅ LIDT HJÆLP TIL AT FIND DE BEDSTE LØSNINGER -

TIL AT FÅ STYR PÅ EVENTUELLE SMERTER ELLER STRAMHEDER


Du kan også med fordel læse mit tidligere blogindlæg: • ”Tænk på helheden” fra d. 12/6-23 - længere nede i teksten.


RIGTIG GOD FORNØJELSE MED AT FÅ STYR PÅ DIN KROP.


Du kan også med fordel læse mine tidligere blogindlæg herunder


Her på min hjemmeside kan du læse meget mere om mine forslag til optimering af rytteren, og hjælp til mental-sundhed, trivsel og velfærd – samt optimering til sund udvikling og præstation.


Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental – og fysisk-træner samt optimering


74. Blog - Ridehesten (2/7-23)

Optimering af rytteren - "VÆR OPMÆRKSOM UNDER VARME FORHOLD"


Hjælp dig selv til at få de bedste oplevelser, både til træning og til stævner.


Forbered din krop og hjerne - til de temperatur-forhold som du dyrker sport under.

Når temperaturen ændre sig til varme forhold (eller kolde forhold), ændre vi også vores behov for at få tilført ekstra energi.

  • Hjernen skal bruge mere energi til at holde koncentrationen og overblikket - til at kunne tage de bedste beslutninger.
  • Kroppen skal bruge mere energi for at kunne holde en optimal kropstemperatur – hvis den ikke får det, nedsættes vores ydeevne, og andre vigtige funktioner, der kan være afgørende for vores udvikling og præstation, eller til at håndtere eventuelle udfordringer.

Vi forbrænder rigtig meget væske når der er varmt – både fra den luft som vi udånder, samt hvis vi sveder.

  • Hvis vi bare mister 2% i kropsvæske - kan det nedsætte vores ydeevne med 20%.
  • Typisk mærker vi ikke det ekstra behov, for ekstra energi i varmen – det viser sig typisk først når vi har behov for optimal koncentration, eller hvis der opstår udfordringer – og så kan vi desværre være kommet lidt på bagkant.

Underskud af væske (vand)

Hvis vi bare kommer lidt i underskud af væske, kan det være svært at få genoprettet – og dermed er vi stille og roligt på vej ”ned ad bakke” – det kan bl.a. have flg. påvirkninger:

  • At vi lettere bliver irriteret/frustreret.
  • At vi føler uoplagthed, træthed, tung i hovedet og i kroppen, svimmelhed, m.m.
  • At vi har svære ved at tage de bedste beslutninger - og svære ved at finde løsninger.
  • At vi har svære ved at holde koncentrationen.
  • At vi har svære ved at lære noget nyt – samt at kunne hjælpe ponyen/hesten på den bedste måde.

Forberedelse

Ofte er vi desværre alt for dårlige til at forberede krop og hjerne på de forhold som vi skal træne eller konkurrere under – og netop i en koncentrations-sport som ridesporten, kan der være store fordele ved at være opmærksom på detaljerne.

  • Planlæg tidspunkter for at spise og drikke , og hvad du skal spise og drikke – så der ikke opstår ”hovsa løsninger”

ALLE VED AT NÅR DER ER VARMT, ER DET VIGTIGT MED VÆSKE (VAND) – MEN MANGE GLEMMER VIGTIGHEDEN AF KOSTEN


Quickfix

Vores krop og hjerne kan meget let blive doven og træt, når den er på overarbejde i varmen. Mange oplever en mindre appetit når der er varmt , og at man faktisk spiser lidt mindre, eller lettere måltider - det vil skabe en konflikt mellem lyst/følelser, og kroppens behov.


Registrere

Vores hjerne registrere hvis vi ikke har energi nok til rådighed, den vil automatisk søge efter quickfix-løsninger, og noget som hurtigt kan tilfredsstille vores belønnings-center. ”Hovsa-løsninger” hjælper os desværre ikke til god brugbar energi, der kan hjælpe os til energi og koncentration i en længere periode.


Mad:

  • Hjernen vil typisk tænke på fødevare der indeholder sukker, salt og fedt for at få dækket energibehovet – desværre er dette typisk junkfood, som faktisk sløver os
  • Som f.eks.: Pizza, burgere, pomfritter – samt sødesager, is, kage og slik.
  • Sund nærende og energigivende mad – er den bedste kilde til energi til både krop og hjerne.

Væske:

  • Man kan opleve at lysten til at drikke vand bliver mindre, når varmen står på over længere tid – så bliver der måske mere lyst til at drikke noget med smag.
  • Hjernen vil typisk kalde på noget væske med energi som sukker eller koffein.
  • Som f.eks.: Sodavand eller energidrik (de farvestrålende dåser og fladsker).
  • Vand er den bedste kilde til opretholdelse af væskebalancen.

Det er altså kun den overskydende energi der bruges til at koncentrationen og til at kunne præstere og dygtiggøre os – derfor er der rigtig meget optimering at hente på kost- og væske-områder under varme-forhold.


DET HELE HÆNGER SAMMEN – OG HAR EN STOR BETYDNING FOR HINANDEN


Motivation vs. selvdisciplin

Undgå at komme til at stå i situationer med for lidt væske eller energi i kroppen.

  • Motivation: Er ofte styret af følelser – ”Jeg har lyst” – ”Jeg har ikke lyst”. Følelsen af at man ikke kan drikke mere, eller har lyst eller tid til at spise optimal sund, nærende og energigivende kost – fordi at hjerne og krop kalder på quickfix-løsninger i stedet for.
  • Selvdisciplinen: Er derimod styret af en rationel tankegang - ”Hvad kan hjælpe mig”, - ”Hvordan kan jeg hjælpe mig”, så jeg kan yde og præstere bedst muligt”.

Så uanset hvad vores hjerne sender af signaler - så vil en god selvdisciplin hjælpe os, til at kunne tage de bedste beslutninger bedst.


VÆSKE - forslag

  • Vand: Er den bedste væske-kilde – En god tommelfinger regel for vand-indtag på en dag: Drik 0,033 x din kropsvægt = mængde vand. (drik mere hvis du sveder meget).
  • Saftevand (med frugtsukker): Giver ekstra brugbar energi til krop og hjerne.
  • Mineral-tabletter: Hvis der er meget varmt, eller hvis du sveder meget, kan du med fordel tilsætte mineral/salt-brustabletter i dit vand – det hjælper med at opretholde din salt-balance, og hjælper til at holde mere af væsken i kroppen. Brug f.eks. produktet: ”ZERO” elektrolytte fra HIGH5 (brustablet) - (kan bl.a. købes i Føtex).
  • Energi-drik-pulver: Du kan også med stor fordel tilsætte energidrik-pulver i dit vand – det tilføre både energi til krop og hjerne, samt indeholder også elektrolytter, til at binde væsken i kroppen. Brug f.eks. produktet: ”Energy Source” med elektrolytter fra HIGH5 (kan bl.a. købes i Føtex). •
  • Du kan også med fordel supplere din væske, ved at spise melon og vindruer – de indeholder både vand og sukkerstoffer som giver energi.
  • VÆR OPMÆRKSOM PÅ: Drop de syntetiske fremstillede energi-produkter (de farvestrålende flasker og dåser) – de hjælper ikke til væskebalancen.

Planlæg dit væskeindtag – sørg for at drikke kontinuerligt over hele dagen


KOST - forslag

Sørg for at spise kontinuerligt, og jævnt fordelt over hele dagen. Så du sikre dig, at du får nok sund energigivende mad, og dermed får tilført optimal energi til både krop og hjerne – som både vil hjælpe dig fysisk og mentalt. Planlæg flg.:

  • 3 x energigivende hovedmåltider (Forslag - Morgenmad: havregryn/mysli med mælk – Frokost: Rugbrød med pålæg – Aftensmad: Grove ris/groft pasta/kartofler, med fjerkræ/fisk/kød, samt grøntsager)
  • 2-3 x mellemmåltider, bl.a. for at opretholde et jævnt blodsukker-niveau, samt at hjælpe til et energi-overskud, der skaber energi til at kunne nødre med detaljerne. (Forslag: Banan – grov bolle med honning/ost – smoothie med banan/bær).

Planlæg dine måltider – så der ikke opstå ”hovsa- løsninger”.


Hjælp dig selv med den bedste planlægning, både i hverdagen, til træning og til stævner.


RIGTIG GOD FORNØJELSE MED AT OPRETHOLDE DIT OPTIMALE ENERGINIVEAU I VARMEN.


Du kan også med fordel læse mine tidligere blogindlæg herunder


Her på min hjemmeside kan du læse meget mere om mine forslag til optimering af rytteren, og hjælp til mental-sundhed, trivsel og velfærd – samt optimering til sund udvikling og præstation.


Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental – og fysisk-træner samt optimering



73. Blog - Ridehesten (12/6-23)

Optimering af rytteren - "TÆNK PÅ HELHEDEN"


DET HELE HÆNGER SAMMEN - OG HAR EN STOR BETYDNING FOR HINANDEN

Både i hverdagen, i skole/uddannelse/arbejde, samt til ridningen.


Rutiner og vaner kan være super gode – men hvis vi ikke er visionær, eller undersøger om der er noget ekstra, eller noget andet vi kan gøre for at hjælpe os selv - kan det være hæmmende for både udviklingen og præstationen.


Vores hjerne er så smart indrettet, at den registrere om vi er klar til det som vi skal i gang med.

Groft fortolket skanner hjernen om den er klar og forberedt – samt via signaler fra vores nervebane-system, registrere hjernen om kroppen er klar, samt om der er energi nok på ”tanken”.


Hvis der bare er det mindste som kan gøre hjernen i tvivl – så sætter den straks gang i vores ”alarmberedskab”, for at forhindre os i, at kaste os ud i noget som krop eller hjerne ikke er helt klar til – som f.eks.:

  • Hvis træningerne frem mod et stævne ikke er gået helt så godt.
  • Hvis de seneste stævner ikke er gået som håbet.
  • Hvis vi ikke spiser og drikker nok – så der ikke er optimal energi til rådighed.
  • Hvis vi fokusere mest på at undgå at lave fejl – i stedet for at glæde os til at ride, og vise hvad vi kan.
  • Hvis vi ikke har forberedt os ordentligt på det som vi skal i gang med.

VI KAN HJÆLPE HJEREN TIL AT SKABE TRYGHED – VED AT VÆRE OPTIMAL FORBEREDT,

BÅDE MENTALT - FYSISK - SAMT MED DE BASALE BEHOV


En del af vores hjerne (krybdyr hjernen), er indrettet således at den altid skal være parat til at flygte, hvis den mærker noget ”ubehageligt”, på samme måde som hos ponyen/hesten.


Vi flygter selvfølgelig ikke fysisk – men hjernen vi forsøge at påvirke os psykisk, som f.eks. ved at give følelser som ”nervøsitet”, samt at hjernen fylder os mest med tanker om det som ”kan blive svært”, og ”frygten for at lave fejl”.


Det skaber tryghed i hjernen når vi er optimalt forberedt

I en detalje- og koncentrations-sport som ridesporten, er det en kæmpe fordel at være opmærksom på alle områder – fordi at de mindste ”små mangler”, eller tvivl, vil påvirke koncentrationen når der kræves allermest af os.


Så hvis hjernen mærker at der er ubalancer i et eller flere af nedenstående områder, kan det enten påvirke udbyttet af vores træning - eller præstationen til stævnerne - eller at det vil påvirke vores glæde til ridningen, fordi at vi konstant mærker noget, som gør os i tvivl om vi er klar.


1) Vores mentale indstilling til det som vi skal i gang med:

Hvis vi tænker mest på det som kan ”gå knap så godt”, eller ”det som kan blive svært – i forhold til at GLÆDE os til at vise hvad vi har øvet os på, og det som vi kan.

2) Trivsel:

Fokusere vi mest på resultaterne og hvad andre tænker - i forhold til glæden ved at udvikle og dygtiggøre os. Samt at huske at fokusere på ”mennesket inde i rytteren”.

3) Optimering: Kost, væske, søvn, hvile:

Hvis fokus på energi og restitution underprioriteres - kan det gå udover koncentrationen, indlæringen, udviklingen, præstationen samt vores trivsel.

4) Fysisk:

Hvis der er ubalancer i kroppen enten mht. styrke- eller smidigheds-forskelle kan dette have en stor betydningen for både udvikling og præstation.

5) Vi slæber vores oplevelser med os:

Alt hvad vi oplever i hverdagen, i skolen/uddannelse/arbejde, fra mobiltelefonen, samt til ridningen – flytter vi bevidst eller ubevidst med videre til det næste som vi skal i gang med – så når noget er gået godt, har vi en positiv indstilling til det næste som vi skal i gang med - og omvendt, ofte er det den der påvirker og tynger allermest.


Uanset om vi søger kompetencer til endnu mere udvikling –

eller vi ønsker at kunne håndtere eventuelle udfordringer –

er det en rigtig god ide at gennemgå om der er styr på ovenstående områder.


Så når mange mentaltrænere og psykologer skriver, eller forklare dig, at du bare skal tænke på den ene eller anden måde, og at du bare skal overbevise din hjerne til det ene eller andet – så er det typisk et quickfix i en periode - men det er måske ikke altid nok – fordi at mange andre ting også har en stor betydning og påvirkning på det som vi skal i gang med - så tvivlen eller usikkerheden vil typisk komme snigende tilbage på et tidspunkt når der kræves optimal af dig.


I en travl hverdag kan der meget let gå gode udviklingsmuligheder tabt.

Her tænker jeg ikke på ridningen, for det bliver der selvfølgelig afsat tid til – men jeg tænker på alt det udover selve ridningen - alt det som kan understøtte og skabe tryghed – så din hjerne har optimal overskud til at koncentrere sig, om din ridning og det som du ønsker at gøre.


Jeg skriver mine blogindlæg fordi, at det er min store passion at hjælpe ryttere med at finde alle muligheder der kan hjælpe dem, til at få det bedste udbytte af det som de gør.


Jeg sørger altid for, at alle dem som jeg hjælper og arbejder med er 100% informeret om alle optimerende områder, uanset om jeg er hyret til at hjælpe med det mentale- eller det fysiske-område.


Med en holistisk tilgang (fokus på helheden) skaber vi de bedste fundamenter for sund udvikling og præstation, samt god trivsel, både i hverdagen og til ridningen - samt med hvordan vi bedst og lettest kan hjælpe os selv til det bedste udbytte – både med fokus på rytteren og ”mennesket inde i rytteren”, med alt det som kan hjælpe og understøtte til både læring, udvikling, præstation, samt glæde.


RIGTIG GOD FORNØJELSE MED DIN FOKUS PÅ HELHEDEN


Her på min hjemmeside kan du læse meget mere om mine forslag til optimering af rytteren, og hjælp til mental-sundhed, trivsel og velfærd – samt optimering til sund udvikling og præstation.


Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental – og fysisk-træner samt optimering


72. Blog - Ridehesten (11/5-23)

Optimering af rytteren - "SOCIALE MEDIER OG MOBILTELEFONEN"

Skaber stress? vs. skaber et ”tiltrængt” break i hjernen?


Giv dig selv og din hjerne de bedste betingelser for optimal udvikling, restitution, koncentration og præstation.


Stjæler energi fra hjernen

De fleste har en fornemmelse af at de slapper af med mobilen, de sociale medier, og underholdende-platforme – men fakta er, at det tager energi i stedet for at skabe ro i hjernen – fordi at vi konstant forholder os til det som vi ser og læser.


Underholdningen fra mobilen

Er bevidst eller ubevidst noget rigtig mange søger til, for at slippe for, eller for at ”flygte” fra vores tanker – der er rigtig mange både unge og voksne der har svært ved at lukke øjnene og slappe af – stilheden ”larmer” simpelthen i deres hoved.


Der skabes en stress-tilstand når vores hjerne konstant skal forholde os til det ene og det andet – samt vores tanker om: ”om vi er gode nok” – ”hvad andre mener om os” – samt ”frygten for at lave fejl”.


Konstant påvirkning af hjernen – påvirker også kroppen

Hvis hjernen føler sig lidt presset, vil den automatisk kalde på hurtig energi – kroppen vil dermed udsende adrenalin, som kan hjælpe vores hjerne – over noget tid bliver det en nødvendighed, og så vil kroppen have svært ved at kunne slappe af - derfor får hjernen behov for at blive underholdt endnu mere.


Det er altså et vane-mønster som hverken er sund for hjernen eller kroppen – og da slet ikke når vi skal holde fokus, eller koncentrere os i længere tid under ridningen.


Behovet for underholdning fra mobilen er blevet så stort for de fleste,

at det bevidst eller ubevidst er blevet en nødvendighed/afhængighed.


Inden, under og efter ridning

Min store passion er at hjælpe sportsudøvere, og ”mennesket inde i sportsudøveren” til at få det bedste ud af deres sport, både mht. udvikling – præstation – og glæden i sporten – samt en god trivsel. Derfor vil jeg mest forholde mig til hvordan brugen af mobilen, bevidst eller ubevidst kan påvirke vores hjerne og krop når vi skal ride til træning eller stævne.


Kender du det, at du lige vil tjekke om der er ”noget nyt”, inden du sætter dig i sadlen – eller at du lige hurtigt smutter over på de sociale medier, når du alligevel tjekker start-tider, resultater, ser video fra ridningen, o.l. – din hjerne elsker det - og det er jo ”kun lige et hurtigt lille kig” – men det ”lille kig”, påvirker din hjerne meget mere end du regner med.


Når vi slukker mobilen, og skal koncentrere os om ridningen

Vil hjernen automatisk, bevidst eller ubevidst, bruge energi og kapacitet på at tænke videre på det som vi lige har set eller læst – eller med tanker på, om der er interesse for det som vi lige har lagt op – det stjæler nogle procenter af den energi, som vi skal bruge til at skabe optimal fokus og koncentration på det som vi skal i gang med.


Ridningen er jo en koncentrationssport –

derfor vil det bedste være at have optimal kapacitet til rådighed, til at kunne skabe fokus og koncentration –

samt til at kunne tage de bedste beslutninger.


Vores hjernen har brug for ro til at kunne tage de bedste beslutninger

Der er bestemt ikke noget galt med at bruge mobilen – jeg vil bare synliggøre hvilke betydninger forskellige påvirkninger kan have på vores hjerne - samt at give et overblik over hvor vi let kan optimere, og hjælpe hjernen til at få det bedste udbytte:

  • Til endnu mere udvikling, præstation og glæde.
  • Eller til håndtering af eventuelle udfordringer, der kan hæmme vores udvikling, præstation, samt glæde.

Vores ”moderne hjerne” er super klog til at finde ”overspringshandlinger” til at bruge mobilen, bl.a.:

  • Hvis vi keder os.
  • Hvis noget er lidt svært at komme i gang med.
  • Hvis noget kan blive svært.
  • Hvis der er tanker eller situationer som er lidt svære at håndtere.
  • Hvis vi er lidt nervøse inden vi skal præstere.

Vores ”krybdyr hjerne” (underbevidstheden) kæmper derimod ubevidst for at synliggøre det som fylder eller påvirker os – der forgår altså en inder kamp – og derfor bliver trangen til endnu mere underholdning større og større – fordi at vi ikke lige giver os tid til at få lavet en god planlægning, eller at finde løsninger på det som påvirker os.


Flygter – i stedet for at finde løsninger

Hvis tingene ikke lige går som vi håber, så vil vi ofte, bevidst eller ubevidst søge opslag fra andre der har det på samme måde – eller hvis vi vil være lidt ”onde” ved os selv, søger vi opslag fra ”alle dem” som bare har det ”perfekt”. Det giver bare ikke noget brugbart at arbejde videre med, eller at finde løsninger ud fra.


Prøv at være opmærksom på dit forbrug

Jeg er helt med på at de fleste føler at det er en stor social-nødvendighed ”at være på”, og at se/følge det samme som alle andre gør – men det er jo heller ikke fordi at man ikke skal ”være på”.

  • Jeg vil bare opfordre dig til at være opmærksom på hvornår det kan være mest hensigtsmæssigt at holde pause fra mobilen.

Impuls-kontrol - Hjælp din hjerne til at styre dine vaner

Det kan være mega svært at ændre på vaner som man stille og roligt har skabt over lang tid - samt at det også kan være svært at skulle ændre på noget som ”alle” andre konstant er på.

  • Følelser: Når du føler trang til at bruge mobilen – så vurdere lige, om det er nødvendigt – eller om det måske var bedre med et lille hvil uden påvirkninger, til at skabe ro i hovedet.

Det er en god investering at tage hvil/breaks uden mobilen

Hvis vi bliver ved med at putte noget ind i hjernen – begynder den automatisk at arbejde langsommere – det bliver svære at finde løsninger, eller at løse forskellige ”opgaver” – det skaber lettere irritationer og frustrationer hvis noget er lidt svært, eller ikke lige går som vi håber – det bliver svære at holde fokus og koncentrationen, og det bliver svære at mærke detaljerne under ridningen.


Hjælp din hjerne med at skabe de bedste betingelser, når du skal dyrke sport

Træning:

  • ½ time inden træning: Stop med at bruge mobilen – brug i stedet tiden til at slappe af - samt til at forberede hjernen på, hvad du vil have ud af træningen - samt hvad du vil gøre for at nå det.
  • ½ time efter træning: Vent med at bruge mobilen – brug i stedet fokus på at mærke og evaluere på hvordan træningen gik.

Stævner:

  • Aftenen inden: Skriv et opslag på dine sociale medier, hvor du informere om at du ikke lige ”er på” (i morgen) fordi at du er til stævne.
  • Efter ridning ved stævne: Skriv et opslag om hvordan det gik – også selv om, hvis det ikke lige gik som håbet – så skriv det på en lidt afslappet måde, f.eks.: ”Det var sgu ikke lige vores dag i dag – vi skal hjem og træne lidt på nogle forskellige ting”.

Rigtig mange har ikke lyst til at skrive noget hvis ”det ikke er gået som håbet” – fordi at man føler at det er ”synd for mig” – men det er faktisk rigtig godt for hjernen, at få det delt med andre – det tager lidt af presset, og hjælper hjernen til at det er ”ok” at det engang i mellem ”ikke lige går som håbet”. På den måde har hjernen mere overskud til at finde løsninger på det som ”gik knap så godt”, i stedt for at ”flygte” fra det.


Forældre

  • Forældre og rytter: Når I køre til træning/stævner, så er det en rigtig god ide at bruge tiden til at snakke sammen, om alt muligt, og om planer for træningen/stævnet - i stedet for at lade barnet/rytteren fordybe sig i mobilen.
  • Forældre: Hjælp rytteren, og ”mennesket inde i rytteren” til at skabe fokus på hvilken betydning brugen af mobilen kan have inden sport.

RIGTIG GOD FORNØJELSE MED AT FÅ SKABT GODE MOBIL-VANER TIL SPORT


Her på min hjemmeside kan du læse meget mere om mine forslag til optimering af rytteren, og hjælp til mental-sundhed, trivsel og velfærd – samt optimering til sund udvikling og præstation.


Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental – og fysisk-træner samt optimering


71. Blog - Ridehesten (29/4-23)

Optimering af rytteren - "VEJRTRÆKNING"


Der er rigtig mange store fordele ved at have fokus på vores vejrtrækning

  • En kontrolleret vejrtrækning kan hjælpe os til at skabe ”ro på”, overblik og overskud.

Mange undersøgelser viser at vi er blevet meget mere ”stressede”, og rigtig mange har et forhøjet ”stress-niveau” - bl.a. fordi at vi konstant forholder os til ”om vi er gode nok”, ”hvad andre tænker om os, og ”de sociale medier”.


Kender du det:

  • At du let bliver irriteret/frustreret hvis du har meget at se til, eller hvis noget ikke lige går som håbet?
  • At du har svært ved at styre din ”nervøsitet” når du skal præstere?
  • At du har svært ved at slappe af, eller at falde i søvn?
  • At du lige mangler lidt for at ”knække koden” til endnu mere udvikling - eller til at tage det næste skridt i præstationen?

Med en aktiv styring af vores vejrtrækning, kan vi selv påvirke hvordan vi reagere i forskellige situationer -

således at vi ikke bare lader følelserne stikke af med os.


Få det bedste udbytte af din vejrtrækning

Vejrtrækningen er ikke kun en nødvendighed. Ved at bruge den aktivt og målrettet har den fantastiske funktioner som kan bruges, både - inden, under og efter sport – i hverdagen – samt vedr. skole/uddannelse/arbejde.


Med en kontrolleret vejrtrækning kan vi optimere forskellige situationer – både når vi fysisk skal yde optimalt – eller når vi skal skabe ”ro på”, koncentration og overblik. Bl.a.:

  • Bedre håndtering af symptomerne på nervøsitet. • Skabe ”ro på” i både hjerne og krop.
  • Nedsætte stress-symptomer i hverdagen.
  • Skabe overskud og overblik i hjernen.
  • Vedholde koncentrationen i længere tid.

Uanset om det drejer sig om endnu mere optimering, eller til håndtering af udfordringer eller nervøsitet

så spiller vores vejrtrækning en stor rolle.


Skab forståelse

Vi fungere stadig som vi gjorde i starten af evolutionen – vi fungere ud fra instinkter og fra vores urhjerne – den er vant til at kunne skabe ”stress” i kroppen, som en kamp/flugt-egenskab - så vi hurtigt kunne flygte, eller angribe vilde dyr og fjender, for overlevelse.


Det er bare ikke den tilstand for ”stress” som vi kender i dag – i dag er ”stress-påvirkningerne” ofte følelses-relateret - f.eks.: hvis noget føles lidt ubehageligt - at vi har mange ting at se til – eller mange ting at forholde os til, osv. Vores hjerne vil opfatte det som et ”alarmsignal”.


Dette gør at vi let kommer til enten at ”holde vejrtrækningen lidt tilbage”, eller med ”små hurtigere vejrtrækninger” og dermed vil kroppen også automatisk spænde lidt op, fordi at den teknisk set gør sig klar til at en ”flugt-/kamp-situation”.


Det skaber en dårlig situation for både krop og hjerne når der ikke bliver tilført nok nyt ”ilt” (ny energi) – som så automatisk vil nedsætte vores ydeevne – og dermed vil krop og hjerne, gå i en form for ”alarmberedskab” – dvs. at hjernen fokusere mere på det som ”kan blive svært” - ”det som er svært” - og at man ”frygter at lave fejl” – samt frustration hvis det ikke lige er gået som v håbede - det vil samtidig også tage energi fra vores koncentration.


Vi mærker desværre ikke altid at krop og hjerne mangler energi

I pressede situationer vil kroppen automatisk kompensere ved at udsende ”adrenalin” i korte perioder, for at hjælpe til hurtig energi til krop og hjerne – det kan føles lidt ubehageligt, og på samme måde som man kan mærke ”nervøsitet”.

Hvis vi over længere tid ignorere krop og hjernes signaler – opstår der stille og roligt et forhøjet stress-niveau i kroppen – og det påvirker alle situationer.


Løsning:

Hvis vi fokusere på at få styr på vores vejrtrækning – så vil vores krop og hjerne ikke komme i energi-underskud – og dermed vil kroppen heller ikke spænde unødigt op – og dermed vil hjernen ikke går i ”alarmberedskab” – og dermed vil der ikke pumpes ”adrenalin” ud i kroppen – og dermed vil vi ikke føle ”nervøsitet” – og dermed kan vi meget bedre holde fokus og koncentration på det som vi skal i gang med - alt det som vi kan - og på at finde løsninger.


Når vi har skabt forståelse for hvordan vejrtrækningen kan hjælpe os i forskellige situationer – er det meget lettere at lære, at bruge vejrtrækningen aktivt så den kan hjælpe os.


Du har nok hørt det mange gange – ”HUSK AT TRÆKKE VEJRET”

  • De fleste starter med at trække luften ind – men lungerne er i forvejen fyldt op med det gamle luft – dermed er der ikke plads til at få fyldt optimal ny energi ned i lungerne, til at skabe ”ro på”, overskud og overblik.

En optimal vejrtrækning – starter med en udånding – så der skabes plads til at trække masser af nyt luft (energi), helt ned i det nederste af lungerne

1. Start med at tømme alt luften fra lungerne, stille og roligt ud gennem munden

2. Træk derefter stille og roligt masser af nyt luft ind gennem næsen

3. Føl samtidigt at du skaber ”ro på” i hjernen


Ps. det kan føles lidt akavet og svært de første mange gange – men jo mere du træner det og bruger det – jo lettere bliver det – og jo mere kan det hjælpe dig.


Start med at lave nogle planer for hvornår du vil skabe ekstra fokus på din vejrtrækning

Gør det let for dig selv at huske – indtil det bliver mere naturligt – f.eks.:

  • Inden du skal i gang med sport: Tøm lungerne, og træk masser af nyt luft ind gennem næsen – samtidig med at du fokusere på hvad du gerne vil have ud af træningen/stævnet, og hvad du vil gøre for at når det.
  • Vedr. skolen/uddannelsen/arbejde: Hvis hjernen bliver træt, og har svært ved at holde koncentrationen, eller hvis noget er svært – så sæt dig tilbage i stolen, og tøm luften fra lungerne ud gennem munden, og træk masser af nyt luft ind gennem næsen – det skaber energi og overskud til at fortsætte.
  • Når du sidder i bilen: Prøv at slappe af – træk vejret stille og roligt, også selv om at du har travlt – så kan du bedre forberede din hjerne på det næste som du skal i gang med, og hvordan du vil få det bedste ud af det.
  • Hvis du mister koncentrationen: Og hjernen søger mod mobiltelefonen for at skabe et quickfix for hjernen. Prøv i stedet at skabe ”ro på” i hjernen – tøm lungerne og træk masser af nyt luft ind gennem næsen – skab ”ro på” i det som du er i gang med, eller forbered dig til det som du skal i gang med.

Vejrtrækningen kan altså hjælpe i alle situationer, til at gøre det lettere for dig selv – i stedet for at ”stresse op”.


Prøv at træne din vejrtrækning når du lægge hovedet på puden, inden du skal sove

  1. Tøm stille og roligt lungerne for alt den gamle luft, ud gennem munden – så det ikke tager pladsen for den nye luft vi trækker ind.
  2. Træk derefter, stille og roligt, masser af nyt luft ind gennem næsen – hold luften inde i 2-4 sek.
  3. Tøm igen luften stille og roligt fra lungerne – denne gang er det gennem næsen – Det kan føles lidt ubehageligt, fordi at kroppen vil føle at den har behov for at gøre det hurtigt ud gennem munden.
  4. Fortsæt derefter 3-4 gange – hvor du kun bruger næsen, tømmer lungerne, og trække masser at nyt luft ned i lungerne.
  5. Prøv samtidig at mærke, at du stille og roligt skaber ”ro på” i både krop og hjerne.

Gentagelser og ihærdighed – både i hverdagen samt til træning og stævner

På samme måde som ved alt andet vi gerne vil dygtiggøre os i - kræver det træning og masser af gentagelser at skabe nye vaner – men jeg kan garantere dig, at det er en god investering.


HUSK, at alt det som vi gør – hænger sammen med det udbytte som vi får


RIGTIG GOD FORNØJELSE MED AT FÅ SKABT EN OPTIMAL VEJRTRÆKNING


Jeg har over 30 års erfaring i at bruge, og rådgive i hvordan sportsudøvere kan få det bedste udbytte af deres vejrtrækning - hvor den kan hjælpe dig, og hvordan du skal bruge den i forskellige situationer – både til endnu mere udvikling, eller til håndtering af udfordringer.


Her på min hjemmeside kan du læse meget mere om mine forslag til optimering af rytteren, og hjælp til mental-sundhed, trivsel og velfærd – samt optimering til sund udvikling og præstation:


Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental – og fysisk-træner samt optimering



70. Blog - Ridehesten (1/3-23)

FORÆLDRE OG TRÆNERE

Optimering af rytteren - "RYTTERENS TRIVSEL"

Der er gang i den mht. fokus på ”Den mentale trivsel” i sportsverdenen – eller mangel på samme.


I Nyhederne og i flere dokumentar programmer i TV bliver der jævnligt skabt fokus på ”Sportsudøveres trivsel” – og om at mistrivsel er en stor del af mange sportsudøveres hverdag.


”Det skulle være så sundt at dyrke sport” – men hvad er så det der gør at mange sportsudøvere føler et stort pres, både fra dem selv og fra omverdenen? Som både påvirker deres selvværd og glæde - og derved risiko for at der opstår mistrivsel.


Forældre og trænere her et stor ansvar

Jeg bliver helt sørgelig indvendig – når sportsudøver kan stå helt alene med ”knap så gode tanker”, som de prøver at skjule for omverdenen - eller hvis forældre, eller trænere ikke er opmærksomme, og registrere eventuelle adfærds- eller krops-ændringer hos udøveren, tidligt i situationen.


Jeg vil på ingen måde tage udgangspunkt i bestemte sager – bare følge op med vigtigheden i, at skabe fokus på ”mennesket inde i udøveren”, og ikke kun på udøverens præstationer.


Der er noget der ikke helt fungerer i sportsverdenen

  • Udøveren - Enten er det udøveren der er blevet alt for god til at skjule sine mentale udfordringer i alt for lang tid.
  • Trænere og ledere - Eller også er det træner og leder der har mest fokus på udøveren og præstationen – og overser, eller helt glemmer ”mennesket inde i udøveren”.
  • Forældre - Eller måske er det forældrene der er blevet alt for gode til, at sole sig i deres ”barns” succes – og helt overser, eller glemme at være opmærksom på hvordan deres ”barn” trives – både i sporten og udenfor sporten.

Vi er desværre ikke kommet ret langt mht. at se fordelene/vigtigheden i at søge hjælp til vores mentale trivsel hvis noget ikke lige fungere.

Hvis der er opmærksomhed både fra udøveren selv, og fra alle omkring udøveren – bl.a. fra forældre, trænere, ledere, Forbund, Team Danmark – så er der meget større muligheder for, at hjælpe udøveren og ”mennesket inde i udøveren” - inden noget påvirker alt for meget, og skaber mentale- eller psykiske-udfordringer.


Lad os hjælpe udøveren med at opbygge kompetencer til at håndtere eventuelle udfordringer – både nu og fremadrettet

Lad os hjælpe rytteren med at opbygge mentale-kompetencer, der følger den sportslige-udvikling – så vi nedsætte risikoen for at rytteren og ”mennesket inde i rytteren” bliver ramt af et ”for stort pres” eller mistrivsel - både fra rytteren selv og fra omverdenen.


SUPERWOMAN / SUPERMAN

På en eller anden måde kommer både sportsudøveren og alle andre, måske bevidst eller ubevidst til, at tillægge sportsudøveren nogle ”mentale super kræfter”.

  • Det kan skabe store udfordringer, fordi at sportsudøveren kan derved have svært ved at være ærlig – bl.a. fordi at vedkommende ikke vil ”tabe ansigt” overfor venner, familie, andre udøvere, eller trænerene - eller at skuffe/gøre forældrene nervøse.

Desværre er der stadig en stor tabuisering ved at have mentale-udfordringer – og det er desværre stadig tabuiseret at bruge hjælp udefra (mentaltræner).

Mange sportsudøvere, forældre og trænere føler at det er pinligt, eller unødvendigt at have brug for hjælp til den mentale-del – derfor fortsætter de ofte bevidst eller ubevidst med mentale-udfordringer – og måske fortsætter de linen ud, så det påvirker trivslen både i hverdagen og til sporten - og i værste falde ”lukker de sig inde i sig selv”, mister lysten til sporten - eller får symptomer på diagnoser som stress, angst, spiseforstyrrelse, depression o.l.


Motionister, elite- eller professionelle udøvere

Alle sportsudøvere, og i alle sportsgrene er i risikogruppen for, at føle sig mentalt-presset, og føle mistrivsel på den ene eller anden måde – uanset på hvilket plan de dyrker deres sport.


Mange ryttere er ofte meget alene med deres sport, de træner selv, får enetimer, og har ofte deres forældre som hjælpere - og ponyen/hesten bliver i mange tilfælde deres ”bedste ven”, hvor de kan dele deres tanker.


Dette kan skabe et ”følelses-forum” som kan påvirke rytteren’ og ”mennesket inde i rytteren” trivsel – fordi at det er let at skjule eventuelle mentale-ændringer hos rytteren og ”mennesket inde i rytteren”.


Mål og ambitioner

Der er bestemt ikke noget forkert i at have mål, og at stræbe efter at nå langt i, og med sin sport – bare der konstant er en klar og synlig kommunikation, og forståelse hele vejen – samt at de mentale kompetencer går hånd i hånd med den sportslige-udvikling.


Hvis der er mest fokus på præstationen i forhold til GLÆDEN ved det som man gør, og glæden ved at finde løsninger, til at udvikle sig - så kan der let opstå ubalance, frustration og mistrivsel.


DERFOR ER DET MEGA VIGTIGT AT FORÆLDRE ER OPMÆRKSOMME PÅ BÅDE RYTTEREN OG DERES ”BARN” –

SAMT AT TRÆNEREN ER OPMÆRKSOM PÅ DERES ”ELEV/RYTTER” OG ”MENNESKET INDE I RYTTEREN”.


Vi mangler stadig at sætte fokus på ”mennesket inde i udøveren”

Forældre kan meget let komme til at leve gennem deres barns sport og præstationer – for hvem vil ikke være stolt når ”barnet/udøveren” præstere godt, eller bliver udtaget til hold-konkurrencer, træningssamlinger eller Landshold.


Udfordringen er bare at ”barnet/udøveren” er super god til at aflæse forældrenes glæde, og ser hvor stolte de bliver - og hvor stolte forældrene fortæller om ”barnets/udøverens” succes til deres omgangskreds. Det hele kommer let til kun, at gå op i om ”hvordan det gik til sporten”.


DET HELE HÆNGER SAMMEN OG HAR EN STOR BETYDNING FOR HINANDEN


Ros og anerkendelse er som rusmidler, som narkotika, alkohol o.l.

Jo mere vi mennesker bliver rost og får anerkendelse – jo mere ”blomstre vi”, men jo mere søger vi det også.


Udfordringen er bare at mange udøvere føler, at der skal mere og mere til for at opnå ros og anerkendelse fra andre – og det kan blive stressende for udøveren at skulle honorere dette.


Det er rigtig godt at give ros og anerkendelse - bare at det er målrettet

Forældrene kan jo sagtens glæde sig over ”barnets/udøverens” succes – f.eks.:

  • Ved at rose, målrettet, alt det der gik godt.
  • Spørge indtil hvad rytteren/”barnet” gjorde for at lave den flotte præstation - i stedet for kun at rose for præstationen eller resultatet.
  • Eller at rose for håndtering hvis noget var svært.

Gør det bedste for jer selv - søg hjælp til at håndtere små eller større udfordringer -

eller til at opbygge nye robuste mentale-kompetencer -

inden noget fylder, og påvirker GLÆDEN, trivslen og udviklingen.


RIGTIG GOD FORNØJELSE MED AT HJÆLPE HINANDEN TIL DEN BEDSTE TRIVSEL

FOR RYTTEREN, OG "MENNEKSET INDE I RYTTEREN"


Her på min hjemmeside kan du læse meget mere om mine forslag til optimering af rytteren -

samt under dette indlæg kan du læse mine tidligere blogindlæg som har været bragt på Ridehesten.com


Med sportslig hilsen

Lars mars


69. Blogindlæg - Ridehesten (20/1-23)

Har du taget det bedste valg for 2023 ?


Hvordan vil du forme 2023

1) Ønsker du at fortsætte i 2023, med at gøre det samme, som du gjorde i 2022 ?

2) Ønsker du at optimere på nogle områder (mentalt eller fysisk) i 2023 ?

3) Ønsker du at ændre på dine handlingsmønstre og måder at håndtere forskellige situationer på i 2023 ?


Det vigtigste er at vi tager ansvar for os selv - og gør det bedste for at hjælpe sig selv.

Vi er blevet rigtig gode til at give samfundet eller andre skylden for at livet eller ”noget”, kan være svært.

Hjælp dig selv - STOP med at gøre de samme ting, hvis du ikke er tilfreds, eller hvis det ikke fungere for dig - Skab ændringer på det der ikke fungerer.


Alle kan ikke vinde, eller være den bedste –

men alle kan gøre det bedste for at hjælpe sig selv – til både udvikling, glæde og god trivsel.


Året er godt i gang, og det vælter ind med reklamer på de sociale medier, fra den ene personlig træner eller kostvejledere efter den anden, med bl.a. livsstilsændringer, eller slankekurer der holder hele livet – samt med mentaltrænere (der har sat ansigtsfolderne i den rette ”tillids-skabende” facon), som kan være med til at ændre dit liv, og klare dine udfordringer.


Og det kan være super fornuftigt at få hjælp udefra – til at få set på sine vane-mønstre, og til at få et nyarrangeret blik på den måde man håndtere forskellige situationer. Det kan være med til at hjælpe sig selv endnu mere og bedre.

  • Til at få skabt nye kompetencer til endnu mere udvikling, præstation og glæde.
  • Til at få redskaber, til at håndtere eventuelle udfordringer.

Hver dag når man ser og læser nyheder er der fokus på ensomhed, stress, angst, dårligt selvværd og mistrivsel blandt både børn, unge og voksne.

Næsten hver dag møder jeg, eller hjælper unge og voksne sportsudøvere med at håndtere bl.a. ovenstående udfordringer, som udover at påvirke deres hverdag også påvirker deres sport.


Det kan være svært at få taget hul på noget der stille og roligt har sneget sig ind i vores hjerne. Rigtig mange acceptere påvirkningerne, og går desværre med udfordringerne i længere tid uden at gøre noget – fordi det ”bare” er blevet en del af dem - og det har selvsagt påvirket dem, og styrket dem endnu mere i at ”meget er svært”.


Jeg elsker at hjælpe både rytteren og ”mennesket inde i rytteren” – det er så mega fedt at se og høre når vi stille og roligt får ryddet lidt op i de mentale indstillinger, hvor tanker og følelser har hæmmet en positiv indgangsvinkel - og får skabt et overblik, som giver god mening for personen. Derudfra finder vi fokus-områder og redskabet der kan hjælpe rytteren og ”mennesket inde i rytteren” både i hverdagen og til ridningen.


HUSK AT DET HELE HÆNGER SAMMEN - OG HAR EN STOR BETYDNING FOR HINANDEN


Vores hjerne er styret af tanker og følelser Vores hjerne bliver god til de påvirkninger som vi giver den – så hvis vi hovedsageligt fylder hjernen op med alt det som:

  • Vi ikke kan - eller ikke er gode til
  • Vi ikke er helt tilfreds med.
  • Tvivl om vi er ”gode nok”.

Så glemmer vi at GLÆDE os over alt det som vi kan - og at ROSE OS SELV for alt det som vi har trænet/kæmpet for at vi kan.


Vores mentale indstilling til det som vi gør, og skal i gang med – har en stor betydning for det udbytte som vi får

  • Et smilende/afslappet ansigt skaber ”ro på” og tryghed i hjernen – hjælper til at skabe overblik, til at klare det som man skal i gang med.
  • Et alvorligt ansigt skaber utryghed og sætter hjernen i alarmberedskab – skaber mest fokus på det som kan blive svært, eller gå ”knap så godt”.

HVIS VI ”FRYGTER” AT LAVE FEJL - VIL DET FJERNE FOKUS FRA ALT DET SOM VI VED AT VI KAN.


Vi stresser vores hjerne hvis vi konstant er ”på vej”, eller ikke er helt tilfreds med os selv.

Vi kan gøre rigtig mange situationer meget lettere for os selv – ved at tage ansvar. Hvis du oplever noget som påvirker dig ”knap så godt” – så prøv at stille dig selv spørgsmålet: ”Hvad kan jeg gøre for at hjælpe mig selv på den bedste måde?”


Når vi aktivt påvirker hjernen ved at sætte en ”kile” ind mellem de tanker og følelser som vi normalt bliver påvirket af – så skal hjernen aktivt tage stilling til den påvirkning – det gør at vi har mulighed for at påvirke hjernen – i stedet for at fortsætte med, at lade hjernen tage styringen med tanker og følelser.


Tag ansvar

Brug starten af året på at hjælpe dig selv – eller at få hjælp udefra – til at opbygge nye kompetencer og robuste fundamenter – der kan hjælpe dig både i ridningen og i hverdagen.


RIGTIG GOD FORNØJELSE MED AT TAGE ANSVAR – FOR AT KOMME GODT I GANG MED 2023


Her på min hjemmeside kan du læse meget mere om mine forslag til optimering af rytteren - samt under dette indlæg kan du læse mine tidligere blogindlæg som har været bragt på Ridehesten.com


Med sportslig hilsen

Lars mars


54.Blogindlæg - Ridehesten (3/11-21)

Optimering af rytteren - "SKAB FOKUS PÅ DIN VEJRTRÆKNING"


53. Blogindlæg - Ridehesten (19/10-21)

Optimering af rytteren - ”NERVØSITET”


Lad ikke din hjerne stikke af med dig

Få styr på din nervøsitet , ved bl.a. at kende baggrunden for at den kan opstå, samt ved at lære at acceptere, og håndtere den – så den ikke påvirker din præstation eller oplevelse negativt.


Alle kan opleve at blive nervøse engang imellem – vi oplever typisk at nervøsiteten kan føles som noget ubehageligt – samt at den kan påvirke os med mindre eller større usikkerhed.


Hvis nervøsiteten rammer os – kan den både mærkes i kroppen og i hjernen.

Kender du til flg. påvirkninger i kroppen:

  • Ubehag i kroppen. • Ingen appetit.
  • Uro i maven, og flere toilet besøg.
  • Følelsen af at ryste lidt, eller at fryse.

Kender du til flg. påvirkninger i hjernen:

  • Let til at blive irritabel.
  • At du har mere fokus på det der kan gå ”knap så godt” – end alt det der kan gå godt.
  • At du har mere fokus på det der kan blive svært – end at fokusere på alt det som du ved at du og ponyen/hesten kan.
  • At du ikke kan skabe, eller vedholde fokus og koncentration.

I en koncentrationssport som ridesporten, er det hensigtsmæssigt at kunne skabe det bedste overblik,

samt en optimal koncentration – derfor er det vigtigt at kunne skabe ”ro på”.


Man kan let blive lidt for spændt eller nervøs – fordi man bare vil noget ”så meget” – og så er det meget let, at skabe mere fokus på det der kan gå galt, i forhold til at glæde sig til at vise hvad man kan.


Ved at lære vores hjerne lidt bedre at kende - kan vi bedre skabe forståelse for, hvorfor og hvordan den reagere, og påvirker os i forskellige situationer.


Lær nervøsiteten at kende

Vi oplever typisk nervøsitet som noget ubehageligt, og at den sætter gang i vores ”alarmberedskab” – hjernen sender signaler om at vi skal være parat til at ”flygte”.


Nervøsiteten er ikke ”farlig” – det er faktisk kroppens måde at forberede sig, til at klare ”udfordrende situationer”, som f.eks. når vi skal præstere ved stævner, til eksamen, eller andre situationer hvor vi skal være mere opmærksomme.


Lidt historie

For at det ikke skal blive lidt for langt og kedeligt, forsøger jeg lige at gør det meget kort. Helt tilbage til evolutionen (starten på menneskets udvikling) fik vi skabt en hjerne, der som udgangspunkt kun havde en funktion – ”at holde os i live”.

  • Den skulle hjælpe os til at kunne flygte fra vilde dyr og fjender - så vi ikke blev ædt eller dræbt.
  • Heldigvis blev den også skabt til at vi kunne angribe vilde dyr og fjender – så vi kunne få noget at æde, eller få noget mere land at jage på.

Vi fik simpelthen installeret et system ”fight-or-flight” så vi lynhurtigt kunne reagere, ved enten at kunne flygte eller angribe, alt efter situationen.


Adrenalin

For at kunne reagere hurtigt, fik vi ”installeret” en fantastisk egenskab i kroppen, nemlig hormonet ”adrenalin”.


Adrenalin produceres i stressfyldte situationer og ved fysisk anstrengelse, hvor kroppen skal yde optimalt.


Når vores hjerne sætter gang i vores ”kamp- eller flygt system”, bliver der på et split sekund pumpet ”adrenalin” ud i kroppen – dette gør at vores krop hurtigere kan reagere.


Denne påvirkning i kroppen kan føles underlig og ubehageligt – og derved påvirke os på en ”knap så behagelig måde” – derfor opfatter vi typisk nervøsiteten som noget ubehageligt, og gør os lidt nervøse. Med den gør det faktisk for at hjælpe os.


Heldigvis har vores hjerne udviklet sig gennem tiden, hvor vi via erfaringer, viden og udvikling, har lært det vi kan i dag – men vi slæber stadig den ”gamle del af hjerne” med os, ved navne som ”krybdyr-hjernen” / ”reptil-hjernen” – og den agere og reagere stadig på at gøre os klar til at flygte, hvis vi bliver påvirket af noget, hvor vi kommer ”under et pres” – faktisk lidt på samme som hos ponyen/hesten.

Men den kan altså også hjælpe os med at ”angribe”, og det er den del som vi med stor fordel kan lære at benytte os af, når vi skal præstere.


Hjælp hjernen ind på den bedste vej

En del af vores hjerne har altså stadig ”sit helt eget liv”, som er styret via instinkter – og den del vil typisk bombardere os med ”knap så gode påvirkninger”, med alt hvad der kan gå ”knap så godt”, for at skåne os for ”fare” og ”dårlige oplevelser”.


Vi kan med stor fordel gøre noget aktivt, for at nervøsiteten ikke tager en negativ styring og påvirkning af vores tankegang. Vi kan som udgangspunkt vælge mellem to veje:

1) At vi følger hjernens egen vej – med stor risiko for påvirkninger af følelser og instinkter fra ”krybdyr-hjernen”.

2) Eller at vi selv tager ”styringen” – ved at hjælpe og guide hjernen til at håndtere situationer på den bedste, og mest rationelle måde.

Når vi selv tager styringen, kan vi bedre skaber tryghed og ”ro på” i hjernen.


Vi kan træne og træne, for at dygtiggøre os i vores sport – men hvis vores mentale-tilstand,

bevidst eller ubevidst, spiller os et puds –

eller hvis vores mentale-kompetencer ikke følger med vores sportslige-udvikling -

kan det have konsekvenser for både udvikling, resultater, vores trivsel, samt de gode oplevelser.


Nervøsiteten kan typisk opstå hvis vi har for meget fokus på bl.a.:

  • På resultater, placeringer, %, andre ryttere og dommere.
  • Hvis vi ikke har forberedt, eller dygtiggjort os nok til ”opgaven”.
  • Hvis vi tænker lidt for meget på, hvad andre tænker om det vi gør.
  • Hvis der ikke er klare afstemte forventninger.
  • Hvis vi fokusere mest på det som kan gå ”knap så godt” – i stedet for alt det som vi kan.
  • Hvis vi har lidt for travlt i hverdagen - og hvis hjernen er lidt for fyldt af tanker.

Mulige løsninger til at håndtere nervøsiteten:

1) Accept:

  • Byd nervøsiteten velkommen – i stedet for at ”frygte” den.
  • Sig til dig selv: ”Nå, nu kan jeg mærke at jeg er ved at være klar – nu skal jeg lige huske at holde mig til mine fokus-områder - i stedet for, at hjernen stikker af med mig”.

2) Vores hjerne bliver god til det vi påvirker den med

  • Hvis vi typisk fokusere mest på eventuelle ”fejl”, eller det vi ”burde” gøre bedre – bliver vores hjerne rigtig god til at stille spørgsmålstegn: ”Om vi nu er gode nok”.
  • Hjælp hjernen til at huske på alt det gode, også de helt små ting i hverdagen – det skaber tryghed og glæde.
  • Glæd dig til at vise hvad du og ponyen/hesten kan

3) Find løsninger i stedet for at fokusere på ”fejl”

  • Det skaber en positiv påvirkning i hjernen, i stedet for at skabe ”frygt”

4) Aktiv vejrtrækning

  • Med vores vejrtrækning kan vi skabe ”ro på” i både hjerne og krop
  • Med dybe rolige vejrtrækninger – nedsætter vi farten af det adrenalin som pumpes rundt i kroppen – og det gør, at vi får skabt mere ”ro på”, så vi bedre kan skabe et godt overblik, til både at hjælpe sig selv og ponyen/hesten.

5) Spørg dig selv: ” hvad er det, at jeg er nervøs for ?”

  • Jo mere vi kan skabe synlighed, og italesætte det som påvirker os – jo bedre kan vi håndtere det.
  • Sig til dig selv – ”hey, jeg er sgu forberedt og klar, så der er ingen grund til at jeg skal lade nervøsiteten påvirke mig”.

6) Fortæl din træner, forældre, hjælper, tætte omgangskreds, hvis du er nervøs

  • ”Frygt” ikke at tale om risikoen for at lave ”fejl”, eller hvad der ellers kan gøre dig nervøs – det hjælper at få sat ord på, så det ikke fylder inde i hjernen.
  • Det er altså ikke pinligt at være nervøs – men helt naturligt når man er spændt på noget.

7) Smil til dig selv – det skaber ”ro på”

  • Et afslappet og glad ansigt - registrere hjernen som, at der er ”ro på” og tryghed
  • Et anstrengt og surt ansigt – registrere hjernen som, at det er utrygt, og dermed behov for at sætter gang i ”alarmberedskabet”.

8) Indere dialog - snak med dig selv – eller med ponyen/hesten

  • En rigtig god måde at håndtere sin nervøsitet på, samt at holde fokus og koncentrationen - er at tale med sig selv, eller tale til ponyen/hesten, både inden og under ridningen – så man konstant guider hjernen, med det som vi ønsker at gøre/udføre.

9) Husk, at alt har indflydelse på hinanden

  • Kost, væske, søvn, hvile, mentaltræning, fysisk træning, udstrækning, opvarmning, planlægning – har alle sammen en stor indflydelse på påvirkningen af vores hjerne
  • Jo mere vi gør for at være optimalt klar til at kunne præstere – jo større mulighed er der for at det går godt.

RIGTIG GOD FORNØJELSE MED AT FÅ HÅNDTERET NERVØSITETEN HVIS DEN OPSTÅR


Her på min hjemmeside kan du læse meget mere om mine forslag til optimering af rytteren -

samt under dette indlæg kan du læse mine tidligere blogindlæg som har været bragt på Ridehesten.com

Med sportslig hilsen

Lars mars


52. Blogindlæg - Ridehesten (28/9-21)

Optimering af rytteren - ”ER DU KLAR TIL INDENDØRSSÆSONEN ?”


Skift mellem forskellige sæsoner/perioder

Når vi skifter mellem forskellige perioder, ”fra udendørs-stævner til indendørs-stævner”, og omvendt – samt ”starten på et nyt år” – er det et super godt tidspunkt lige at stoppe lidt op, og lave en god planlægning og forberedelse for det som vi skal i gang med.


Nogle ryttere og ponyer/heste kan uden de større tilvænninger, skifte fra ”udendørs til indendørs, og omvendt” – hvor andre lige skal bruge lidt ekstra tid til at tilvænne sig de ”nye forhold”.

Uanset hvordan du og ponyen/hesten har det med skiftet, så er det en rigtig god ide at forberede dig på det.


Gør det let for dig selv – undgå skuffelser, og at tage chancer

Undgå forventninger i starten – det skaber bare uhensigtsmæssige stress-påvirkninger. Lav en god planlægning for starten af indendørsstævnerne – så du og ponyen/hesten kan tilvænne jer de nye forhold.

Således får du stille og roligt skabt et godt overblik, samt får opbygget god viden, som du og ponyen/hesten kan bruge til at udvikle jer ud fra. Det skaber ro og tryghed i hjernen – og dermed et godt grundlag for gode oplevelser.


Forberedelse

Undgå at du bare drøner af sted fra stævne til stævne i starten – men brug lige lidt tid på at få skabt et godt overblik.

1) Prøv at huske tilbage på den seneste indendørssæson - ”Hvad er godt ved at ride indendørs?” – ”Hvad er eventuelt knap så godt?”

2) Gennemgå den afsluttede udendørssæson – ”Hvad var godt? – Hvad var eventuelt knap så godt?”

  • Skab fokus på alt det gode – det skaber glæde og tryghed i hjernen.
  • Find løsninger på det der gik/er ”knap så godt” – i stedet for at slæbe det med videre.

Målsætning

Lav klare del- og hovedmål for sæsonen – så du har et godt overblik over hvad du træner frem mod.

  • Delmål: Bruges til at prøve noget af, for at se hvordan det virker – og for at få skabt et overblik over niveauet. Husk at delmålene er som udvikling, og uden konkurrence for øje.
  • Hovedmålene: Bruges til at vise alt det som rytteren og ponyen/hesten kan.

Undgå at hvert stævne bliver et ”hovedmål” – tillad dig at tage ud over prøve noget af – det skaber rigtig god viden, til endnu mere udvikling, præstation samt gode oplevelser.


SKAB ACCEPT PÅ, AT DU OG PONYEN/HESTEN LIGE SKAL HAVE TID TIL AT TILVÆNNE JER INDENDØRSSÆSONEN


Vaner og handlingsmønstre

Vaner skaber tryghed, og hjælper til at fokusere på andre ting, som kræver mere energi at udføre – MEN vaner kan også være ”gamle og indgroede”, og som ikke har fulgt med tiden, eller passer til vores nuværende behov, eller den udvikling som vi har haft.


Gennemgå dine vaner med dig selv, og de mennesker der er involveret i dem – så I sammen kan skabe de bedste betingelser for både rytter, ponyen/hesten, hjælpere (forældre), samt træneren.


Vi kan med stor fordel hjælpe vores hjerne

Vi skal bare lige hjælpe den lidt ind på vejen, hvor vi fokusere på alt det gode – i stedet for at skabe mest fokus på ”det vi gerne vil gøre bedre”.

  • Fokusere på alt det som du ved at du og ponyen/hesten kan.
  • Fokusere på alt det gode – også de helt almindelige hverdags ting.
  • Find løsninger - i stedet for at fokusere på noget der er ”knap så godt”.

HVIS VI ”FRYGTER” AT LAVE FEJL - VIL DET FJERNE FOKUS FRA TRYGHEDEN, OG ALT DET SOM VI VED AT VI KAN.


GLÆDE

Vi har desværre ikke den helt store fokus på at ”glæde os” – fordi der altid, lige er noget der kan blive bedre – og så bliver der straks mest fokus på det, og det gode kommer mere i anden række.

Glæden til det som vi gør, har en stor betydning for det udbytte som vi får, samt på vores trivsel og stressniveau.


HUSK AT DE MENTALE-KOMPETENCER, SKAL GÅ HÅND I HÅND MED DE RIDE-MÆSSIGE AMBITIONER -

FOR AT KUNNE SKABE OPTIMAL TRIVSEL, UDVIKLING, PRÆSTATION, SAMT DE BEDSTE OPLEVELSER.


Kost og væske

Det er altid godt at have fokus på vores kost- og væske-indtag – men når efteråret og vinteren sætter ind, har vores krop og hjerne et stort behov for at få ekstra energi til at klare årstidens-påvirkninger.

  • Vores energi-indtag har en stor betydning for vores koncentrations- og indlæringsevne, samt til at håndtere og finde løsninger på noget ”knap så godt”.
  • Det har også en stor betydning på vores energi-niveau når efteråret’ og vinteren’ påvirkninger har taget sit indtog, med mindre dagslys, regn og rusk, samt koldere temperatur.

Hjælp dig selv til at få den bedste start på indendørssæsonen

  • Giv dig selv og ponyen/hesten lidt tid til at tilvænne jer indendørsstævnerne.
  • Lav en god realistisk plan og målsætning for de stævner som du ønsker at deltage i.
  • Undgå at drøne rundt fra stævne til stævne uden at have helt klare definerede målsætninger. Hvilket udbytte ønsker du dig? ”Går du efter at prøve noget af ?” – eller ”Efter et bestemt resultat?”
  • Del stævnerne op i hoved- og delmåls stævner – alle stævner skal ikke være ”hovedmål”.
  • Start hellere et niveau lavere i dine første indendørsstævner – så du stille og roligt opbygger robuste fundamenter til at bygge videre på.
  • Opbyg dit niveau ud fra et ”trappe-princip” – så du først tager et ”step op” efterhånden som du skaber erfaringer, udvikling og kompetencer.
  • Tænk ikke på hvad andre tænker om dine planer eller præstationer – brug de første stævner til at finde dit eget og ponyen/hesten’ niveau.
  • Lav klare aftaler med din/dine hjælpere (forældre), og træner - så alle er afklaret med deres opgaver – uanset hvor mange gange I har gjort det tidligere, så er det godt at gennemgå og få opfrisket.

RIGTIG GOD FORNØJELSE MED AT FÅ DEN BEDSTE START PÅ INDENDØRSSÆSONEN


Hvis du er nysgerrig på hjælpende og optimerende muligheder, kan du læse meget mere herunder,

og her på min hjemmeside


Med sportslig hilsen

Lars mars

51. Blogindlæg - Ridehesten (17/9-21)

Optimering af rytteren - ”SKAB FOKUS PÅ RYTTERENS TRIVSEL”


Det har aldrig været vigtigere end nu, at både rytteren, samt at trænere og (forældre til yngre ryttere), har stor fokus på helheden hos rytteren – både det sportslige og det menneskelige.


Det har selvfølgelig altid været vigtigt – men der er over tid, skabt et stort ”mentalt-pres i samfundet”, og efter mange og lange ændringer pga. corona, er der ekstra stor risiko for at vi også fremadrettet slæber disse påvirkninger med os, enten bevidst eller ubevidst.


Vi lever i en præstationskultur og med stor søgen på anerkendelse

Det er meget let at blive fanget i et ”stort pres” for konstant at skulle præstere bedre, samt at leve op til forskellige normer og trends, osv, osv. – både i skolen/uddannelse/arbejdet, i hverdagen, i familien, og til ridningen. Nogle er selvskabt og andre et pres fra omverdenen.


Diagnoser: Der har aldrig været så mange unge og voksne med diagnoser af stress, depression, angst, ensomhed og andre diagnoser, der kan være fremkaldt af mangel på god trivsel.


Quickfix-løsninger: Der har aldrig været solgt så mange ”energidrikke” (dem i farvestrålende dåser og flasker) som der bliver nu – de bliver typisk brugt til at holde et kunstigt energi-niveau, bl.a. fordi at hjernen er presset, og/eller fordi at der ikke bliver brugt tid på at få spist nok sund og energigivende kost. • Hvis hjernen er presset, kalder den automatisk på noget hurtig energi – og energidrikke med et højt koffein-indhold er en quickfix-løsning til hurtig energi - men er på ingen måde en god løsning – den hjælper faktisk kun krop og hjerne til at holde stress-niveauet oppe.


Medicin/doping: I nyhederne kan man også høre om den store stigning i, at tage ”study drogs” for at kunne klare sit studie – medicin der enten får hjernen til at slappe af, for at kunne klare stresset - eller til at speede den op, for at kunne holde sig vågen, og til at kunne præstere.

  • Wauw, sikke en verden – i stedet for at få ordentligt styr på sig selv, og få lagt gode realistiske planer.

Hvis vi ikke trives – kan det bl.a. mærkes som:

  • At vi lettere bliver frustreret og irriteret.
  • At vi fokusere meste det ”knap så gode”, og det der er svært – i stedet for alt det som vi kan.
  • At vi mangler overskud og overblik til at finde løsninger.
  • At vi føler træthed og er uoplagt.
  • At vi er gode til at finde på forklaringer og begrundelser for det ene og det andet.

Vi stille sjældent/aldrig spørgsmålet, ”Trives jeg med det som jeg gør ?”

Vi har konstant så travlt med at udvikle os, at præstere bedre, samt at bliver klogere – men desværre bliver vi dårligere og dårligere til at ”lytte” til hvordan vi trives og har det.

Vi er desværre blevet mega gode til at ignorere signaler fra både krop og hjerne – vi skynder os bare videre, i et håb om at det bliver bedre i morgen.


Trænere har et stort ansvar

Der kan være mange tanker og påvirkninger der buldre løs inde i en rytters hjerne – og ekstra tanker og påvirkninger i forbindelse med ridningen, kan have stor betydning for presset og trivslen, i forbindelse med:

  • En ”knap så god ridning/træning”
  • En træner der er ”hård i tonefaldet og retorikken”
  • Manglende evaluering, og positiv afslutning efter en ridetræning

Eksempel: Tænk på at træneren afslutter træningen, og skal videre – men rytteren og ”mennesket inde i rytteren” tænker videre.

Derfor er det vigtigt at træneren er opmærksom på hvordan træneren og træningen påvirker rytteren.


Det er vigtigt, at det er en god oplevelse at tage til ridetræning med træneren – uanset om det var en god eller ”knap så god” træning.

Med træningen skal der skabes god viden og findes løsninger, så det ikke giver bekymringer efterfølgende – som så let kan fylde, sammen med andre påvirkninger.


Hvis vi ønsker den bedste udvikling, den bedste præstation, samt de bedste oplevelser – er det vigtigt at vi trives.

Jeg oplever ofte at udøvers trivsel er kommet under pres - og at glæden til ridningen er kommet lidt i baggrunden, i forhold til meste fokus på ”noget der er svært”, ”fejl” eller præstationen.

Vi glemmer ofte glæden til alt det som vi kan, også de helt små hverdags-ting.


Jeg vil lige skynde mig at sige, at jeg har intet imod – at have høje krav til sig selv, store og langsigtede mål, og at være resultatorienteret – bare de mentale-kompetencer følger de sportslige-ambitioner og udviklingen.

Når jeg arbejder med ryttere, er det typisk på to måder:

  • Præstations-optimering – hvordan når vi den bedste udvikling og de bedste resultater, ud fra rytterens og ponyen/hestens potentiale.
  • Håndtering af udfordringer – hvis rytteren ikke lige føler at det gå som ønsket.

Uanset hvilken vej vi arbejder på – er det vigtigt at vi får skabt de bedste kompetencer til at håndtere det pres og de stress-påvirkninger der kan opstå. Således at vi undgår at stresse hjernen med ”negative-påvirkninger”. Det er vigtigt at have fuld fokus på helheden – både rytteren og ”mennesket inde i rytteren”.


Når vi trives med det som vi gør – går det hele bare meget lettere og bedre.


Hjernen bliver god til den påvirkning som vi giver den

  • Alarmberedskab: Hvis vi konstant har mest fokus på ”fejl”, eller det vi ”burde gøre bedre” – så vil hjernen automatisk være i ”alarmberedskab” og opbygge en ”frygt” for at lave fejl.
  • Glæde: Hvis vi derimod har mest fokus på alt det gode, og alt det som vi og ponyen/hesten kan – så vil der automatisk skabes ”ro på” i hjernen, og derved er det meget lettere at skabe udvikling, eller håndtering af stress-påvirkninger/udfordringer.

HVIS JAGTEN PÅ SUCCES, RESULTATER OG ANERKENDELSE KONSTANT OVERSKYGGER GLÆDEN VED SPORTEN –

KAN DER MEGET LET OPSTÅ MISTRIVSEL.


Vores hjerne er god til at klare stressede-perioder – men hvis der ikke bliver taget hånd om det i tide, kan det få store konsekvenser for rytterens trivsel og selvværd, samt glæden til det som de gør, både i hverdagen og til ridningen.


”Mennesket inde i rytteren”

Forældre, trænere og rytteren selv, kan desværre ofte glemme ”mennesket inde i rytteren”, de har ofte mest/kun fokus på udvikling og præstationer – og derved kan ”mennesket inde i rytteren” meget let komme til at stå i en presset situation som kan være svær at håndtere – bl.a. fordi at det kan være svært at sætte ord på det er fylder inde i hjernen.


Hjælp dig selv

Hvis du kan genkende noget af ovenstående – så vent ikke med at gøre noget ved det. Jo før du ændre din mentale-indstilling – jo hurtigere får du genskabt de gode oplevelser.


Hjælp udefra

For både rytteren, trænere, og forældre kan det være en stor fordel at få noget sparring/hjælp/vejledning udefra (mentaltræner/coach), da det kan være svært at få taget fat på en ”knap så god” trivsel, eller udfordringer der er kommet snigende over tid.

Ofte vil man bare træne , eller bruge endnu mere tid på det der ikke lige fungere – men hvis der ligger nogle mentale-udfordringer som generer, så vil det ikke hjælpe, måske kun gøre det værre.


En coach/mentaltræner kan være med til at løse udfordringer, skabe nye kompetencer, og sætte nyt fokus – til bl.a. at få genskabt glæden til hverdagen og til ridningen – til stor fordel for både trivslen, udviklingen og præstationen.


Her på min hjemmeside kan du læse meget mere om mine forslag til ”optimering af rytteren”

både til håndtering af udfordringer - eller til at skabe nye kompetencer til udvikling.


RIGTIG GOD FORNØJELSE MED DEN BEDSTE TRIVSEL

Med sportslig hilsen

Lars mars


50. Blogindlæg - Ridehesten (18/8-21)

Optimering af rytteren - DET AFSLUTTENDE PONYÅR


Få det bedste ud af dit sidste pony-år

For de fleste ryttere og forældre er det sidste ponyår noget helt specielt – og typisk er der lige nogle ønsker og mål, der skal opfyldes inden ponytiden, og den tid der startede det hele, med den første pony, det første stævne osv. ordentligt kan afsluttes.


2021 bliver et noget anderledes afsluttende ponyår for de fleste

Pga. coronaen er det jo blevet en noget speciel start på året – med nedlukning, aflyste stævner, og en lang periode i uvished om, hvornår og hvordan stævnerne skulle starte igen. Dermed er det ønskede senarie for det afsluttende pony-år kommet lidt under pres.


MEN DER KAN ALTSÅ NÅS RIGTIG MEGET ENDNU INDEN PONY-ÅRET SLUTTER.

Fokusere ikke på det som du ikke har nået – fokusere hellere på alt det som du kan nå.

  • Lav realistiske mål.
  • Lav realistiske planer for hvordan du kan nå dine mål.

Tiden går – stress faktor

Hvis man oplever/føler at tiden begynder at begrænse de muligheder man har, for at nå sine mål, ønsker og håb - så kan det ofte påvirke vores hjerne på flere måder, som f.eks.:

  • At vi fokusere mere på resultaterne – så vi helt glemmer glæden
  • At vi fokusere mere på ”fejl” – så vi helt glemmer alt det som vi og ponyen kan.
  • At vi måske mister lidt motivation – så vi helt glemmer at holde fokus
  • At vi meget lettere bliver irriteret og frustreret – så vi helt glemmer at finde løsninger
  • At vi kun fokusere på det som vi ikke har nået, og måske ikke når - så vi helt glemmer at skabe et overblik over mulighederne.

Det sjove og glæden ved ridningen, kan komme lidt under pres

Der er bestemt ikke noget galt i at have ønsker og håb om noget – og der er bestemt heller ikke noget galt i at presse sig selv, eller at blive presset af træneren eller forældre for at nå det ønskede - bare der er:

  • Afstemte forventninger ud fra rytterens og ponyens niveau og potentiale.
  • Afstemte forventninger mellem rytter, forældre og ridetræner.

Det er nemlig så let at blive skuffet, frustreret, irriteret og ked af det - hvis man ønsker, håber og forventer mere end mulighederne er. Vær realistisk og glæd dig over det som du og ponyen kan.


Hjælp dig selv til at få det bedste ud af det sidste ponyår –

så du kan se tilbage på en tid med gode oplevelser sammen med pony, dine forældre og træner.


Følelser

Det sidste ponyår kan blive en fantastisk oplevelse, hvor en tid rundes af, og man gør klar til en ny tid med hest – men det kan desværre også blive et år, med alt for mange prioriteter og skuffelser, samt et alt for stort præstationspres, og dermed måske en ”knap så god” afslutning på pony-årene.


Den oplevelse kan vi desværre meget let komme til at slæbe med videre, som dermed kan påvirke/hæmme både udvikling og præstation samt gode oplevelser fremadrettet, både i hverdagen og til ridningen.


Hjernens påvirkninger

Vores hjerne er på den ene side vores ”bedste ven” – på den anden side er den også klar til at ”stikke af”.

Hvis vi står i udfordrende eller pressede situationer - vil vores hjerne typisk rette tankerne og fokus mod det ”negative”, som f.eks.:

  • Det som vi ikke lige kan – eller det som er svært
  • Det som vi måske kommer til at gå glip af – og måske ikke når

Gør det lettere for dig selv – hjælp din hjerne på vej

Vi kan med stor fordel hjælpe hjernen lidt på vej – ved at prøver, at finde løsninger og fokusere på de muligheder som vi har, og hvordan vi får de bedste oplevelser frem mod afslutningen af pony-tiden.

  • Gør det let for dig selv – fokusere på alt det som du ved, at du og ponyen kan. • HUSK på, at det ikke er alle der kan vinde – men alle kan gøre deres bedste for at være optimal forberedt.
  • Fokusere kun på det som du kan gøre noget ved – ikke på konkurrenter, dommere, ”%”, og placeringer.
  • Glæd dig over at ride, og til at vise hvad du og pony kan – ikke ”frygte” at lave fejl, eller en ”knap så god” ridning.

Hvis der er noget som du virkelig gerne vil – så prioritere det, og skab fokus på det –

det hjælper dig til at få det bedste udbytte.


Fokus på få ting

Pas på med at ville for meget på en gang – vores hjerne kan meget let begynde at tænke lidt for meget fremad, og dermed miste fokus og koncentration på det som vi er i gang med.

  • Fokusere kun på et mål/et stævne/en ridning/en træning, ad gangen.
  • Hvis du også har hest – så fokusere mest på ponyen, hvis du har afsluttende-mål med den.

Planlægning, planlægning, planlægning

Undgå at drøne rundt fra stævne til stævne, for at indhente det, som du er gået glip af i nedlukningsperioden – med mindre, at det er dit mål at ride så mange stævner som muligt, enten for oplevelserne eller for at skabe erfaringer.

  1. Lav en realistisk planlægning for de stævner som du ønsker at kunne deltage i.
  2. Del stævnerne op i hoved- og delmål – så du bruger din energi på de stævner, der kan hjælpe dig til at nå dine mål (hovedmålene), samt at bruge de andre stævner (delmålene) til at opbygge og skabe viden frem til hovedmålene.
  3. Lav klare realistiske målsætninger for hvert af dine stævner – hvilket udbytte ønsker du af stævnet.

Afstemning af forventninger og målsætninger

  1. Afstem planlægningen med dine forældre – så I er enige om, hvad der kan lade sig gøre mht. logistikken, kørsel osv.
  2. Afstem planlægningen og målene med din træner og forældre – så I er enige om dine prioriteringer, og om målsætningerne er realistiske ud fra jeres viden og erfaringer.
  3. Når der er klare afstemte forventninger fra både rytter, forældre og træneren – så lav en klar plan for, hvordan I når de besluttede mål, så ingen er i tvivl om, hvad der skal til, og hvordan de skal nås.

HUSK at have fokus på glæden til ridningen - nyd træningerne og processen i at kunne dygtiggøre dig.


Rytter og forældre / ”barn” og forældre

Ridesport er en sport med mange følelser – og til tider med alt for mange følelser - dette kan meget let påvirke kommunikationen og stemningen, både til træning og til stævne.

Risikoen ved en ”knap så god” kommunikation er, at det både påvirker rytterens udvikling og præstation, samt den fælles oplevelser.


Vær opmærksom på rytterens trivsel

Fokusere både på rytteren og ”mennesket inde i rytteren”

  • Vi lever i en perfektheds- og præstations-kultur, samt med en stor søgen på anerkendelse - som påvirkes både fra skolen, omgangskredsen, de sociale medier, fra træneren, forældrene, andre ryttere, samt fra rytteren selv.

Prøv at se jer som et TEAM – (rytter og forældre)

  • I et TEAM kan man se rollerne som ”Udøver og hjælper” – og derved er det lettere at have en konstruktiv kommunikation, uden for mange følelser – dette vil hjælpe til både at kunne skabe ”ro på”, mere overskud og overblik for begge parter.
  • I forhold til rollerne som ”barn og forælder”, som typisk er styret af følelser og tanker fra hverdagen.

I et TEAM gør man hinanden gode – og søger løsninger i stedet for udfordringer.


Kost og væske

Der er rigtig mange unge der glemmer, eller ikke prioritere, at spise nok sund og varieret energigivende kost, samt at drikke vand - jævnt fordelt over hele dagen.

Hvis krop og hjerne ikke får tilført nok energi fra både mad og vand – så vil det have indflydelse på bl.a.:

  • Nedsat koncentrationsevne, mindre overskud og overblik, samt nedsat indlæringsevne – altså alt det vigtige til både skole og ridningen.
  • Dette giver stor risiko for frustration, irritation samt ”knap så gode” oplevelser.

Hjælp udefra - til at skabe den bedste afslutning af pony-tiden, samt den bedste start på fremtiden med hest

Rytter og forældre kan have stor fordel af, at få hjælp/sparring fra en mentaltræner – både til:

  • At skabe nye kompetencer til endnu mere udvikling, præstation og gode oplevelser.
  • Eller til håndtering af eventuelle udfordringer der kan hæmme udvikling, præstation og de gode oplevelser.
  • Eller til håndtering af ”følelser” mellem rytter og forældre.

Husk at have fokus på helheden, og ikke kun det mentale – alt det som vi gør, har stor betydning for noget andet.


Her på min hjemmeside kan læse meget mere om mine forslag til ”optimering af rytteren” både til håndtering af udfordringer - eller til at skabe nye kompetencer til udvikling.


RIGTIG GOD FORNØJELSE MED DIT/JERES AFSLUTTENDE PONY-ÅR

Med sportslig hilsen

Lars mars







BLOG